Utlačování křesťanů je v současnosti palčivý problém, shodli se hosté Vertikály

26. listopad 2017

Nedělní Vertikála se věnovala tématu pronásledování křesťanů. Pozvání do studia přijali Kristina Koldinská, právnička, vysokoškolská pedagožka a představitelka české větve mezinárodní křesťanské komunity Sant’Egidio a Pavel Černý, vysokoškolský pedagog, bývalý předseda Ekumenické rady církví a kazatel Církve bratrské.

Pavel Černý při debatě reflektoval například své zkušenosti z osobních setkání s představiteli církví, působících v takových zemích, jako je Čína – tedy pod tlakem a ve stínu hrozící represe.

Oba hosté konstatovali, že autoritativní režimy sice představují pro křesťany současného světa vážné riziko, že ale mnohem kritičtější a nebezpečnější je pronásledování tam, kde právě probíhají ozbrojené konflikty. Především tedy na Blízkém východě a v severní Africe. Jako vůbec nejnebezpečnější místa vidí v této souvislosti Sýrii a Irák.

Kristina Koldinská se nedávno zúčastnila Konference o pronásledování křesťanů pořádané Institutem pro křesťansko-demokratickou politiku ve spolupráci s Knihovnou Václava Havla. Podobně jako na tomto fóru se hosté ve studiu shodli na tom, že aktuální situace křesťanů je v jejich tisícileté historii z hlediska útlaku pravděpodobně nejhorší. Oba ale zároveň zdůraznili, že četné krize a konflikty současnosti postihují také vyznavače řady jiných náboženství, a že koneckonců i křesťané stáli v dějinách na straně utlačovatelů.

autor: Tomáš Šponar
Spustit audio