Utajená obrana železné opony po roce (VIDEO)

17. listopad 2010

Právě před rokem, 17. listopadu 2009, jsme spustili webový projekt Českého rozhlasu Internet a Leonardo Utajená obrana železné opony, ve kterém společně s posluchači a návštěvníky webových stránek pátráme po téměř zapomenutém poválečném opevnění našich hranic.

Mapy rozmístění podzemních bunkrů se díky vašim nálezům postupně doplňují, prohlédnout si je můžete na adrese www.rozhlas.cz/bunkry. Na mailovou adresu bunkry@rozhlas.cz nám průběžně chodí informace o nově nalezených objektech i vzpomínky na jejich výstavbu či údržbu. Mezi nálezci jsou lidé, kteří narazí na bunkr náhodně při procházce krajinou, ale i tací, kteří mají hledání bunkrů jako koníčka a systematicky se snaží dohledat objekty, které v mapách chybějí. Ke druhé skupině patří trojce přátel ze Železné Rudy: Patrik Soukup, František Venclík a Petr Horáček. Vypravili jsme se za nimi, aby nám některé z nově nalezených bunkrů ukázali. Podívejte se na video, které jsme na místě natočili.

O hledání bunkrů připravili své vlastní video také Petr Horáček, Patrik Soukup a František Venclík – také na to se můžete podívat.

Pokud se chcete za bunkry do okolí Železné Rudy vypravit, už brzy nejspíš nebudete potřebovat přibližné mapy a kovovou tyč, se kterou byste proklepávali lesní porost. Projekt Utajená obrana železné opony neinspiroval jen hledače, ale také představitele města Železná Ruda. Chystá se zde totiž naučná stezka po bunkrech, která má mít hned dva okruhy. Několik bunkrů by tak mělo být volně přístupných k nahlédnutí i s patřičnými informacemi o jejich výstavbě. Jestli se projekt uskuteční, bude mít možná už na jaře Železná Ruda novou turistickou atrakci. A utajená obrana železné opony odkryje další ze svých tajemství.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.