Ústecký kraj podpoří obědy pro děti. Přihlásí se také do projektu ministersterstva práce

11. prosinec 2018

Ústecký kraj podpoří stravování dětí ve školách. Shodli se na tom krajští zastupitelé. Odhlasovali dar 900 000 korun organizaci Women for Women.

Vedle toho se kraj také připojí k dotacím od Ministerstva práce a sociálních věcí. To zajišťuje obědy pro děti z rodin v hmotné nouzi.

„Je tam podmínka pouze hmotná nouze. Ti lidé musí být dlouhodobě evidovaní a pobírat hmotnou nouzi na to, aby jejich děti mohly dostat ve škole oběd. Myslím si, že by ho měly dostat i děti rodičů, kteří chodí do práce, ale jsou třeba samoživitelé,“ představil svoje důvody pro odmítání ministerské dotace na obědy pro děti náměstek ústeckého hejtmana Martin Klika z ČSSD.

Podle zastupitele Jana Richtra z hnutí ANO by se ale kraj měl o takovou dotaci na školní obědy zajímat.

Ministerstvo práce a sociálních věcí rozděluje z evropských dotací peníze na obědy pro děti, jejichž rodiče pobírají dávky v hmotné nouzi.

Školní jídelna (ilustrační foto)

Krajští zastupitelé ale primárně jednali o daru pro organizace Women for Women. Podle materiálu měl dát kraj na školní obědy 900 000 korun. Už teď přitom organizace podporuje v kraji stovky dětí.

K dnešku v Ústeckém kraji podporujeme zhruba 900 dětí ze 70 základních škol, a ta celková částka 3,6 milionu korun,“ uvedla na jednání krajského zastupitelstva Jana Skopová z organizace Women for Women.

Dar ve výši 900 000 korun nakonec zastupitelé po téměř dvouhodinové debatě schválili. Vedle toho se ale bude kraj ucházet také o zmíněnou ministerskou dotaci na obědy pro znevýhodněné děti ve školách a školkách.

„Se skřípěním zubů, ale s podmínkou, že mi uložíte, abychom zajistili změnu podmínek v rámci další výzvy tak, aby ten okruh příjemců byl rozšířen o další děti těch rodin,“ Uvedl na jednání zastupitelstva náměstek ústeckého hejtmana Martin Klika z ČSSD s odkazem na své předchozí vyjádření, kdy chce, aby na obědy dosáhly i děti z rodin, které nemají peněz na zbyt.

Ministerstvo plánuje vypsat novou výzvu na jaře, a pokud se kraj skutečně do ministerského programu zapojí, dostanou školy peníze na obědy pro znevýhodněné děti od příštího školního roku.

autor: bach
Spustit audio

Související