Úspěch pro jádro. Dosud se s ním nepočítalo, teď má pětadvacet let, říká velvyslanec o plánu Evropské komise

4. leden 2022

Evropská komise zvažuje dočasné zařazení jádra a plynu mezi udržitelné zdroje. S tímto ústupkem jsou ale spojena velmi přísná kritéria. Například povinnost od roku 2026 spalovat se zemním plynem alespoň 30 procent vodíku je pro Česko i další státy Evropy prakticky neproveditelná, tvrdí manažer pro energetiku Svazu průmyslu a dopravy Jan Harnych.

S takovým využitím vodíku totiž dosud nepoužívalo ani Česko a jeho energetická koncepce, ani plynárenský balíček Evropský komise, který byl zveřejněn v prosinci minulého roku. „Nemáme ani dostupné komerční technologie, ani vybudovanou infrastrukturu,“ upozorňuje.

Čtěte také

A problematická je v českém případě také existence hlubinného uložiště pro jaderné elektrárny – jeho založení, které nově Evropská komise požaduje do roku 2050, se totiž zadrhlo na nevoli občanů při hledání vhodného místa.

„Je to spíš problém státu, že s místními nedokázal lépe diskutovat,“ soudí místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 a člen hospodářského výboru sněmovny Michal Kučera, podle kterého je nyní potřeba zejména vyjednat realističtější podmínky.

Chceme-li současně neutralitu, energetickou bezpečnost, soběstačnost a přiměřené náklady pro spotřebitele, měli bychom dát jádru šanci.
Michal Kučera

„Budeme mezi unijními zeměmi hledat spojence,“ slibuje Kučera s tím, že důležité je dojednat kompromis, nikoli vyvolávat „jadernou válku.“ S nadějí se dívá například na Francii, která v debatě o energetice zastává pozici oponenta Německa, které se naopak chce jaderných elektráren zbavovat.

Obecně Kučera zelenou pro jádro vnímá jako správný krok:

Čtěte také

„Chceme-li současně klimatickou neutralitu, energetickou bezpečnost, soběstačnost a přiměřené náklady pro spotřebitele, měli bychom dát jaderné energii v českém energetickém mixu šanci. V našich podmínkách jinou možnost nevidím.“

Poslanec TOP 09 dodává, že nová vláda chce jednoznačně podpořit i obnovitelné zdroje – například v podobě ostrovních instalací fotovoltaických panelů na střechy rodinných domů nebo průmyslových budov.

Přijatelný kompromis

Veskrze optimisticky se na výsledek jednání o jaderné energii nebo zemním plynu dívá zvláštní velvyslanec České republiky pro otázky energetické bezpečnosti Václav Bartuška:

Hosty byli:
Michal Kučera, TOP09, místopředseda poslaneckého klubu, člen sněmovního hospodářského výboru a předseda sněmovního zemědělského výboru
Jan Harnych, manažer pro energetiku Svazu průmyslu a dopravy ČR
Václav Bartuška, zvláštní velvyslanec ČR pro otázky energetické bezpečnosti
David Klimeš, komentátor serveru Aktuálně.cz

„Berme ten výsledek jako kompromis, který je přijatelný pro všechny a nepotěší nikoho. Je to ale obrovský úspěch pro jádro. Žádný jiný unijní dokument o jádru nechtěl nikdy hovořit a teď má jaderná energetika pětadvacet let. A to není úplně málo,“ konstatuje a připomíná, že jádro se tak stává legitimním zdrojem pro boj s klimatickou změnou.

Poslechněte si celý audiozáznam Tématu dne Šárky Fenykové.

autoři: Šárka Fenyková , marz
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.