USA už mají Zemana přečteného, uklidňuje bývalý velvyslanec Kolář

8. duben 2015

Dostane prezident Miloš Zeman od vlády šest set tisíc korun na cestu do Moskvy, nebo si bude muset náklady uhradit sám?

Pokud bude v programu prezidentovy návštěvy účast na vojenské přehlídce, ministři KDU-ČSL cestu nepodpoří. Pro není ani ministr financí a předseda ANO Andrej Babiš, nemluvě o pravicových ODS a TOP 09.

„Není to ani běžné, ani hezké,“ zhodnotil v našem vysílání tahanice o prezidentovu cestu bývalý velvyslanec České republiky v Rusku a ve Spojených státech Petr Kolář.

Vláda a prezident by měli vystupovat v souladu, a ne v takové disharmonii, dodal.

„Vláda má možnost tím, že prostředky na Zemanovu cestu neschválí, dát najevo, že nepodporuje jeho politiku ve vztahu k Rusku a našim spojencům,“ vysvětlil bývalý diplomat.

Podobné spory mezi vládou představují nepříjemnou výzvu i pro diplomaty na zastupitelských úřadech, potvrdil Kolář.

„Diplomat by se měl primárně věnovat prosazování našich zájmů v zahraničí. Musí-li vysvětlovat, co se děje u nás doma a objasňovat, jaká je naše pozice, tak ho to okrádá o čas a energii,“ popsal bývalý velvyslanec.

Podle něj bohužel prezident Zeman vnímá obecně roli velvyslanců jako něco podružného a nepodstatného. „Velvyslanec je skutečně nejvyšším představitelem státu jiné země.“

Poklonit se památce je možné i u nás

Jako příklad toho, že to jde i jinak, uvedl Kolář německou kancléřku Merkelovou, která do Moskvy jede, památce vojáků Rudé armády se pokloní, ale nebude na vojenské přehlídce.

Poklonit se památce vojáků osvoboditelské Rudé armády je možné i nás, připomněl diplomat. „Ať už na pražském Vítkově nebo na Olšanských hřbitovech v jejich nové sekci, kde je ruský hřbitov.“

„Chce-li prezident Zeman cestovat do Ruska, budiž, ale jeho účast na přehlídce na Rudém náměstí je v dané nestandardní situaci nadbytečná,“ shrnul Kolář.

Nedávnou reakci českého prezidenta na komentář amerického velvyslance v České republice Andrew Schapira považuje bývalý velvyslanec za neadekvátní.

„Pan velvyslanec pouze označil účast Miloše Zemana jako jediného představitele státu Evropské unie za poněkud prekérní. To, že se to prezident Zeman rozhodl pojmout jako urážku svého majestátu, je nadbytečné.“

Dopady této slovní přestřelky na nejvyšší úrovni ale Kolář nepřeceňuje.

„Spojené státy mají prezidenta Zemana už přečteného, a naše vztahy to nijak vážně nenaruší. Jednak se nějak chová vláda, ale je tady i občanská veřejnost, která v nedávné době průjezdu konvoje jasně ukázala, na které straně stojí,“ ujistil bývalý velvyslanec České republiky v Rusku a ve Spojených státech.

autoři: oci , bum
Spustit audio