USA odpustí Bangladéši část dluhů na záchranu pralesů

20. prosinec 2000

Americký prezident Bill Clinton odletěl v neděli na návštěvu do Indie, Bangladéše a Pákistánu. Je to první cesta úřadujícího amerického prezidenta do Indie po 22ti letech - naposledy, v roce 1978, navštívil Indii prezident Jimmy Carter - a vůbec první do sousedního Bangladéše. Ačkoli Clinton přistál na letišti Indíry Gandiové v Dilí už v neděli večer, jeho návštěva Indie začíná oficiálně až v úterý, přijetím u prezidenta Narayanana.

Za přísných bezpečnostních opatření odcestoval Bill Clinton v pondělí ráno do hlavního města Bagladéše Dhaky, kde se setkal s místními řadovými lidmi a kde také hovořil s bangladéšskou premiérkou Šejkou Hasinovou o americké hospodářské pomoci této nesmířně chudé asijské zemi. Hustě osídlený Bangladéš patří mezi nejchudší země na světě - podle statistik OSN zde průměrný příjem na osobu činí méně než 1 dolar denně. Americký prezident Bill Clinton oznámil, že Spojené státy poskytnou Bangladéši potravinovou pomoc ve výši 97 milionů dolarů. Zároveň věnují dalších 84 milionů dolarů na podporu využívání čistých energetických zdrojů v celé této oblasti - tedy nejen v Bangladéši, ale i v Indii a v Nepálu. Kromě toho se Bill Clinton rozhodl věnovat přes 8 a půl milionu dolarů na omezení dětské práce, zvláště v potravinářském a kožedělném průmyslu a stavebnictví a pomoci tak asi 30ti tisícům bangladéšských dětí vůbec chodit do školy. Spolu s tím americký prezident oznámil, že vláda Spojených států odpustí Bangladéši splátky starých dluhů, aby uvolnila prostředky na zachování tamních tropických pralesů, který zabírají v Bangladéši přes jeden milion hektarů půdy a poskytují domov posledním čtyřem stovkám vzácných bengálských tygrů.

Proti návštěvě amerického prezidenta protestovalo v neděli v hlavním městě Indie Dílí asi 50 demonstrantů, kteří tam spálili jeho podobiznu a obviňovali Spojené státy z neokolonialismu. Podobné demonstrace se konaly také v jiných indických městech. Zpravodajové hlásí, že účastníci demonstrací se obávají, že Clinton donutí indickou vládu, aby podepsala dohodu o úplném zákazu zkoušek jaderných zbraní. Před dvěma lety totiž Indie vyzkoušela svou první jadernou zbraň a krátce na to podnikl stejnou zkoušku i sousední Pákistán. Trvalé napětí mezi Indií a Pákistánem přitom vyvolává oprávněné obavy z vypuknutí jaderné války v Asii.

Americký prezident Bill Clinton v pondělí v Bangladéši ještě potvrdil, že po návštěvě jižní Asie se v neděli ve Švýcarsku sejde se syrským prezidentem Háfizem Assadem. Předpokládá se, že jejich schůzka povede k oživení mírových jednání mezi Syrií a Izraelem.

"Až skončím návštěvu v Bangladéši, Indii a Pákistánu, odletím do Švýcarska na schůzku s prezidentem Assadem," řekl prezident Clinton a dodal, že nechce zbytečně zvyšovat naděje, vkládané předem do této schůzky, ale že Spojené státy se usilovně snaží spolupracovat s Palestinci a Izraelem, aby obnovily mírový proces. Schůzku se syrským prezidentem označil přitom za další "logický krok"na této cestě.

autor: Jan Bednář
Spustit audio