USA mají méně než pět procent světové populace, ale lidé tam vlastní čtyřicet procent zbraní

5. říjen 2017

Snahy prosadit přísnější kontrolu palných zbraní ve Spojených státech se podle analýzy BBC s železnou pravidelností vracejí po každém případu masového vraždění. „Na federální úrovni se ale už několik dekád v této věci neděje zhola nic,“ píše washingtonský zpravodaj BBC Anthony Zurcher. Nic na tom podle něj nezmění ani průzkumy veřejného mínění, podle kterých nyní podstatná část americké společnosti požaduje přinejmenším omezení prodeje některých typů útočných pušek. „Teď bude tlak ještě větší, ale stojí mu v cestě pět velkých překážek,“ píše britská stanice na svém webu.

Tou první je Národní střelecká asociace (NRA). Je to jedna z nejvlivnějších zájmových organizací v USA. A vlivná je nejen obrovskými výdaji na lobbing, ale i členskou základnou – sdružuje na pět milionů členů. V roce 2016 vynaložila na ovlivňování politiků čtyři miliony dolarů a zhruba 30 milionů darovala na prezidentskou kampaň Donalda Trumpa. Sečteno a podtrženo, USA mají méně než pět procent světové populace, ale vlastní 40 procent zbraní, které jsou v rukou civilistů, připomíná BBC.

Národní střelecká asociace hospodaří s ročním rozpočtem 250 milionů dolarů, tedy v přepočtu pět a půl miliardy korun. Z nich financuje mítinky, provoz střelnic, vzdělávací programy a školení, právní služby a další aktivity. Ve Washingtonu má pověst nátlakové skupiny, která si poradí i s těmi nejtvrdšími politiky. Pravidelně si také vede statistiku zákonodárců podle toho, jak hlasovali, a podporuje pouze rozhodné zastánce držení zbraní. Nejmenovaný kongresman řekl v roce 2013 listu New York Times: „Je to jediná organizace, se kterou jsem si nikdy netroufl změřit síly.“

Ve městech je méně zbraní

Dalším důvodem, který brání tažení proti zbraním, je podle BBC demografie. Držení zbraní je rozšířenější ve farmářských oblastech Spojených států než ve městech. V nich je možné snáze získat podporu pro omezení střelných zbraní, ale v konečném důsledku to nemá žádný efekt. „Dokud se velké množství městských liberálů nerozhodne pro život na venkově, nikdo tento trend nezvrátí,“ poznamenává BBC.

Ale i kdyby zákon o přísnější kontrole zbraní prošel Sněmovnou reprezentantů, pořád by ho ještě čekal Senát, a mezi těmito dvěma komorami existuje na celostátní úrovni stejný poměr sil jako mezi městským a venkovským obyvatelstvem. V Senátu navíc dovedli k dokonalosti metodu obstrukcí. Zákonodárci řeční až do konce zasedání, a na hlasování už nezbyde čas. Má-li projít zákon o tvrdší regulaci zbraní, potřebuje 60 ze stovky senátních hlasů, nikoli prostou většinu jednapadesáti. Obstrukcím by totiž zamezila jen většina šedesáti mandátů. Tu ale odpůrci zbraní k dispozici nemají.

Střelba z pistole

Čtvrtá velká porážka

Po vražedném řádění autistického střelce na základní škole v Newtownu ve státě Connecticut před pěti lety 21 států Unie přijalo nové zákony, ty ale narazily na čtvrtou velkou překážku, a tou je americký právní systém. Nejvyšší soud v poslední době dvakrát rozhodl, že právo na držení osobní zbraně je zaručené ústavou. Podle druhého dodatku nelze „nijak omezovat právo lidí držet a nosit zbraň“, protože je to „pro bezpečnost svobodného státu klíčové“.

Zřejmě největší, pátou překážkou přísnější kontroly zbraní, je ale podle BBC fakt, že stoupenci střelných zbraní jsou až fanaticky neústupní. Snahy o regulaci navíc vždy po nějakém čase od masakru ustanou a Národní střelecká asociace získá zase navrch. Její strategie je tudíž pokaždé stejná a jednoduchá – přečkat bouři veřejného mínění a mezitím bojkotovat pokusy zákonodárců ze všech sil. Její členové mezitím horlivě organizují pietní akty, stahují vlajky na půl žerdi, pořádají vigilie a modlitby, a pokus o změnu zákonů zatím zeslábne a vymizí. Sám prezident Trump při odletu z Bílého domu do Portorika slíbil, že se bude zabývat zbraněmi „až na to přijde čas“. V těchto slovech je podle BBC ukryto vše. „Je to pořád tatáž písnička, která se zatím nemění, počkáme a ono se uvidí,“ konstatuje Anthony Zurcher.

autor: rma
Spustit audio