USA dopadly údajného strůjce útoku na americký konzulát v Libyi

18. červen 2014

Spojené státy dopadly muže podezřelého ze zorganizování útoku na americkou diplomatickou misi v libyjském Benghází v roce 2012, při kterém zemřeli čtyři Američané včetně velvyslance. Americké jednotky strůjce útoku podle Pentagonu zadržely během speciální operace v Libyi.

Ahmad Abú Chattalá je podle prezidenta Baracka Obamy na cestě do Spojených států, kde se bude zodpovídat ze svých činů před justicí.

Šéf Bílého domu potvrdil, že osobně schválil speciální operaci, která se v neděli odehrála nedaleko libyjského Benghází. Podle americké armády při zásahu nikdo nebyl zraněn.

Abú Chattalá čelí třem obviněním - a to z vraždy, napomáhání teroristům a z držení a použití střelné zbraně. Souzen prý ale nebude na základně v Guantanámu, kde jinak Američané zadržují lidi podezřelé z terorismu.

Podezřelých z útoků na americkou diplomatickou misi před dvěma lety je víc, Washington ale nepodal žádnou informaci o tom, jestli se speciálním jednotkám podařilo kromě Abú Chattala dopadnout i někoho dalšího.

Zadržený muž je velitelem milic Ansar aš-Šaría, které američtí i libyjští političtí představitelé považují za pachatele útoku. Je mu údajně přes 40 a za vlády Muammara Kaddáfího prý strávil několik let v libyjském vězení kvůli svým islamistickým názorům.

Po jeho zadržení Obama řekl, že chytit teroristy zodpovědné za útok na ambasádu v Benghází bylo jeho prioritou a Spojené státy prý budou pokračovat v pátrání po dalších podezřelých.

Mluvčí Pentagonu John Kirby uvedl, že Washington libyjskou vládu na operaci upozornil. Neupřesnil ale jestli s předstihem, nebo až po jejím skončení.

Útok na americkou ambasádu v Benghází, při kterém v roce 2012 zemřel velvyslanec Chris Stevens, vyvolal ve Washingtonu politickou bouři. Kritice za možné zanedbání bezpečnosti diplomatické mise čelila zejména tehdejší ministryně zahraničí Hillary Clintonová.

autoři: lek , tpa
Spustit audio