Urbanizace má zásadní vliv na rostliny. Jetel ve městech ztrácí chemickou obranu

26. březen 2022

Člověk zásadním způsobem ovlivňuje evoluci rostlin. V časopise Science vyšla studie, která to ilustruje na běžné rostlince luk i okrajů silnic, jeteli plazivém. Vědci z celého světa ho nasbírali přes 110 tisíc vzorků ze 160 měst na šesti kontinentech. Zjistili, že tento druh jetele ve městech ztrácí geny pro chemickou obranu.

Čtěte také

Rostliny komunikují chemicky. Nezávisle na tom, jakého jsou druhu.

„Obstarávají to univerzální chemikálie,“ říká rostlinná a buněčná bioložka Fatima Cvrčková.

Je zřejmé, že urbanizace ovlivňuje růst rostlin a jejich schopnost odolávat nepříznivým podmínkám. V tomto případě chtěli badatelé vystopovat konkrétní geny, na nichž to budou moci ilustrovat.

Obrana jedem

Vědci zjišťovali, jak se liší populace jetele ve městě a na předměstí. Hledali dvojice genů, které jsou variabilní a ovlivňují schopnost bránit se býložravcům.

Čtěte také

Ohrožená rostlina na rozdíl od zvířete v nebezpečí, nemůže utéct. Jetel plazivý se brání tím, že vypouští jed – kyanovodík.

„Tyto látky se uvolňují při poškození rostlinného pletiva,“ říká rostlinný genetik Aleš Pečinka.

Některé jetele zmíněné příslušné dva geny mají a jiné ne. Ze studie vyplynulo, že jetel ve městech, bez ohledu na lokalitu, kyanovodík produkuje méně často.

Čtěte také

Ve městě ,se pasou‘ jen křovinořezy a sekačky – a ty chemií nezabijete,“ říká s nadsázkou Aleš Pečinka.

Ve městech je méně tlaku od predátorů,“ domnívá se vědkyně. Ztráta jedovaté obrany podle ní koresponduje tím, že v městském prostředí je zpravidla mnohem větší sucho, než jinde.

Poslechněte si celou Laboratoř o vlivu člověka na jetel, zavlažování půdy v Saúdské Arábii a o lekci pro farmáře z mokřadů. Debatují rostlinná a buněčná bioložka Fatima Cvrčková, rostlinný genetik Aleš Pečinka a herec Martin Preiss. Moderuje Martina Mašková.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.