Úrazy hlavy nepodceňujte. Jsou zákeřné a v létě navíc velmi časté. Myslete včas na prevenci

7. srpen 2019

Prázdniny jsou v plném proudu a teplé počasí láká k nejrůznějším aktivitám. Bohužel, léto je také obdobím největšího počtu nejrůznějších úrazů. Při jakékoliv činnosti – ať už je to oprava zahrady, domu, nebo sport…je především vždy nutné myslet na prevenci.  Radí MUDr. Petr Grenar.

Mezi nejzákeřnější úrazy totiž patří úrazy hlavy. Často jsou spojené i s úrazem krční páteře. Při závažnějších reakcích postiženého je první pomoc fixace krční páteře a převoz na nejbližší traumatologické oddělení.

Prevence je základ

Na dovolené zbytečně neriskujte. Trasy, kudy se v přírodě vydáte, si dobře prostudujte a myslete na ochranné pomůcky, především na helmu…Mezi nejzákeřnější úrazy totiž patří úrazy hlavy. Často je podceníme. Úraz hlavy je totiž velmi široké spektrum možností. Může být banální, a může být velmi nebezpečný. Někdy totiž stačí i větší rána do hlavy třeba o snížený vstup dveří a vzniknou nepříjemné zdravotní komplikace. Pozor hlavně na skoky do vody a na kole se raději vyhněte neznámým cestám, které mohou být riskantní.

Co dělat, kdy dojde k úrazu, a cítíme bolest

Vždy je potřeba vědět mechanismus, jak úraz proběhl a jestli došlo k alteraci vědomí. Svědci úrazu mohou velmi pomoci. Pakliže se objeví podezření vážnější zranění – mezi příznaky patří silná bolest po dobu více než 30 min, poruchy vědomí, závratě, zvracení, hučení v uších, pocit ztuhlosti šíje - je nutné co nejdříve navštívit lékaře. Nemusí se jednat o praktika, v těchto případech již postiženého směrujte do traumatologické ambulance ve spádové oblasti. Nemusí se totiž jednat pouze o úraz hlavy. Většinou se zároveň jedná i o úraz krční páteře a to už je riziková situace a je nutné komplexnější vyšetření.

První pomoc zvládneme sami, při komplikaci raději volejte na linku 155

První pomoc je fixace krční páteř. Ideální je krční límec, který je možné běžně zakoupit ve zdravotních potřebách. Pokud není k dispozici, stačí krční páteř zafixovat alespoň silným froté ručníkem, kterým uděláte bandáž kolem krku ve stylu španělského límce – ovšem citlivě, abyste nezamezili přítoku krve do mozku. Vhodné je na pacienta mluvit a udržovat s ním komunikaci. Pokud se ale dostavuje spavost nebo dotyčný mluví z cesty, volejte co nejdříve záchranku na lince 155. Obzvláště nic nepodceňujte, pokud se úraz stane někde v odlehlém místě a v přírodě. Na způsobu transportu pak závisí i další prognóza a při nesprávném převozu se stav může i vážně zkomplikovat.

Spustit audio