Úprava daňových režimů posílí kompetitivnost Evropy, slibuje europoslanec Niedermayer

13. únor 2015

V Evropském parlamentu vzniká výbor pro daňové režimy. Co bude mít výbor za úkol, prozradil v Ranním Plusu europoslanec za TOP 09 Luděk Niedermayer.

„Výbor by se měl zabývat tím, co se označuje jako neférové daňové praktiky,“ uvedl ekonom.

Podle něj existuje silná shoda na tom, že události kolem tzv. Lux Leaks nebo nebo některé části daňového režimu například Irska a Holandska jsou nepřijatelné.

„Otázkou ale je, jak si s tím poradit, protože většina daňové politiky je výsostnou kompetencí zemí EU,“ připomněl Niedermayer.

Ten je přesto přesvědčen, že práce výboru nebude zbytečná. „Vypracujeme zprávu, která bude obsahovat konkrétní doporučení, a budeme doufat, že ho Evropská komise přetaví v nějaké změny pravidel, nebo minimálně do nějakého závazku zemím, že touto cestou se nebudou dále ubírat.“

Europoslanec tvrdí, že problémem nejsou ani tak daňové ráje, jako různé daňové režimy, které vycházejí z toho, že daňové soustavy nejsou harmonizované, a umožňují převádět zisky firem do zemí, kde se jim podaří je velmi nízko zdanit.

Dopady těchto budoucích regulací konkurenceschopnost Evropy neohrozí, spíše naopak, soudí ekonom.

„Evropská ekonomika by měla stát více na aktivitě středních a malých firem, a to jsou ti, kteří na tento režim doplácejí. Pokud by se nám podařilo lépe danit ty, kterým se podaří různými kličkami daňového zatížení zbavit, tak bude daňové břemeno jinak rozloženo, a pro kompetitivnost Evropy to bude spíše přínosné,“ shrnul Luděk Niedermayer.

autoři: oci , bum
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.