Uplynulo 20 let od tragické havárie vrtulníku u Slatinic. Nad obcí pietně proletí vrtulníky a gripen

9. listopad 2018

Ve Slatinicích na Olomoucku si dnes připomínají 20. výročí tragické havárie bitevního vrtulníku. 10. listopadu 1998 se posádka čtyř vojáků vracela ze severoirského Belfastu. Asi sedm minut před přistáním na domovské základně v Přerově se stroj náhle v ostré spirále zřítil do lesa poblíž Slatinic.

„Přiletěl sem od Náměště, stočil se až k Lutínu, zase se vrátil a najednou zvuk ustal,“ vzpomíná na osudný den slatinický kronikář Vladimír Opletal. „Najednou jsem přijela vojska s tím, že se stala nehoda vrtulníku,“ dodává.

Na tehdejší úterní podvečer nezapomněl ani pan Petr: „To byla tenkrát tak hrozná mlha. V pět hodin odpoledne jsem přijel z práce domů a viděl jsem na Slatinicemi záblesk.“

Čtyři letci se tehdy vraceli ze severoirského Belfastu. „Tenkrát to byl velmi významný let, protože v Severním Irsku došlo k poklesu napětí, které tam tehdy bylo mezi IRA a britskou vládou. Na základě toho uvolnění napětí tam 230. tygří skvadrona tenkrát pořádala poprvé setkání tygřích letek, takže naše posádka tam letěla s Mi-24,“ vysvětluje ředitel centra leteckého výcviku v Pardubicích Jaroslav Špaček.

Příčinou havárie byla podle něj technická závada na bitevním vrtulníku. Zřítil se paradoxně jen několik minut před přistáním na přerovském letišti v Bochoři. „Tato závada se stala v nejsložitější fázi letu, už byla tma a byli v mraku. Když vypadli z mraku, tak už byli velmi nízko nad zemí, už neměli šanci,“ popisuje Špaček.

Neštěstí připomíná pomník

Událost na místě nehody za vesnicí připomíná pomník, do kterého jeho tvůrci vsadili část z havarovaného vrtulníku. Jde o kousek plechu, na kterém je vyobrazený český lev. „Ještě loni k tomu pomníku lidé nosili zbytky toho vrtulníku a ty součástky se nachází po celém lese. Například tam byl nějaký budíček z přístrojové desky, kousky plechu – to člověk pozná, jsou tam ty hliníkové nýty,“ říká lidovecký starosta Ondřej Mikmek.

Kamarádi vojáků, příbuzní i obyvatelé vesnice si neštěstí připomínají každý rok. Dnes po poledni proto v rámci pietního aktu nad vesnicí proletí gripen a dva vrtulníky.

autor: mot
Spustit audio