Uplatnění absolventů středních a vysokých škol na trhu práce

1. březen 2002
Dobrá rada

Najít uplatnění na trhu práce není pro čerstvého absolventa střední nebo vysoké škole nijak jednoduché. O tom, jak co nejvíce zvýšit šance na zisk odpovídajícího pracovního místa mluvila Andrea Říhová s Luďkem Svobodou, který se zabývá pracovními příležitostmi na Internetu. A nejprve připomíná, že mladí lidé po škole jsou chráněni zákonem.

Svoboda: Paragraf 30 Zákoníku práce absolventy chrání do té míry, že přikazuje potencionálnímu zaměstnavateli, zaměstnat absolventa na dobu neurčitou na dva roky. Praxe je ale odlišná, firmy dávají přednost uzavírání pracovních smluv na dobu určitou podle spokojenosti se svými zaměstnanci. Tyto smlouvy pak prodlouží nebo ne.

Mladí lidé mají často problém najít si práci. Co by měli dělat, aby byli úspěšní?

Svoboda: Důvod vysoké nezaměstnanosti absolventů je jejich malá či žádná pracovní praxe. Otázkou je, kde jí mají získat. Doporučoval bych, aby si sjednali nějakou brigádu nebo pracovní poměr na částečný úvazek, který jim po absolvování studia pomůže získat práci. Personalisté, podle mne, dávají přednost absolventům, kteří už studentskou práci vykonávali.

S čím by měli počítat, co by měli očekávat tito mladí lidé při výběru zaměstnání?

Svoboda: Současní absolventi mají, na rozdíl od generace nastupující v polovině devadesátých let, odlišné postavení. Pozice vyššího typu jsou do značné míry obsazeny a přes to, že jsou vzdělaní a talentovaní, nezbývá, než trocha štěstí a trpělivosti, že se jim podaří vybudovat dobrou kariéru.

Zabýváte se intenzivně internetovým trhem pracovních příležitostí, kde se dají najít informace o nabídkách zaměstnání?

Svoboda: Pro absolventy jsou specializované servry typu vzdělávání cz, vysoké školy cz. Připomněl bych veletrh pracovních příležitostí určený pro absolventy, který se koná 14. března na brněnském výstavišti. Od února do dubna probíhá na internetu pořad, který je věnován on line komunikaci absolventů se zástupci vysokých škol, se zástupci firem. Odborníci mladým lidem radí, jaké mají možnosti na trhu práce.

autor: anr
Spustit audio

Více z pořadu