Únor 1948 v reportáži

19. březen 2014

V poválečném Československu vzniklo nové Ministerstvo informací. Zpočátku se mohlo jevit jako nesmělá Popelka mezi tradičními státními institucemi. Zanedlouho však prokázalo neuvěřitelnou životaschopnost - především v mocenském boji komunistů v únoru 1948. Tím, kdo držel otěže propagandy od založení tohoto ministerstva v roce 1945, byl Václav Kopecký.

Českoslovenští komunisté se velmi rychle učili i u svých ideologických nepřátel. Učili se i od goebbelsovské nacistické propagandy. V českých poměrech se hlavním ideologem stal Václav Kopecký. Díky ministerstvu informatiky, které řídil, se mu podařilo během únorového převratu umlčet všechny jiné než komunistické hlasy v nejpodstatnějším médiu své doby.

Během vládní krize nedostal v Československém rozhlase prostor ani prezident Edvard Beneš, aby mohl veřejně vyjádřit postoj k situaci, která v republice nastala. Z rozhlasu byly slyšet hlasy těch novinářů a redaktorů, kteří pochlebovali gottwaldovské politice a záměrům nebo k ní byli dostatečně loajální. Jedním z takových byl i redaktor František Komenda, který komentoval manifestaci 21. února 1948 na Staroměstském náměstí, svolanou komunisty.

Reportáž zazněla v historickém magazínu Zrcadlo, který měl premiéru 22. 2. 2008.

autor: Petr Mančal
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.