Univerzita Karlova uzavřela partnerství s Home Creditem. Dočkáme se diplomek o zadlužování v Číně?

8. říjen 2019

Univerzita Karlova v nápadné tichosti uzavřela partnerství se společností Home Credit, spadající do portfolia PPF. Prestižní veřejná instituce se s touto informaci zatím moc nechlubí, zmínka se nejdřív objevila na twitteru samotné PPF. Nejedná se přitom o zanedbatelnou věc. Home Credit si smluvně vymínil status hlavního partnera UK, protože spolupráce dle smlouvy „převyšuje obvyklou úroveň partnerství“.

Rámcová smlouva o partnerství říká, že Home Credit může na jedné z nejstarších univerzit v Evropě poskytovat peníze na vybrané projekty fakult ve všech oblastech vzdělávání, výzkumu a vývoje, podporovat vybrané studenty, platit hostující profesory, sponzorovat účelové studentské a vědecké granty nebo účelově přispívat na mzdy vědecko-výzkumných pracovníků.

Čtěte také

Home Credit to v souladu se svou podnikatelskou tradicí jistě nečiní jen pro své dobré jméno. Podle smlouvy má možnost po tři roky vybírat, koho, co a proč bude podporovat. Univerzita mu poskytla prostor, aby v ní posílil to, co se mu může hodit. Nejlépe patrné je to u bodu, dle kterého Home Credit dokonce může navrhovat témata i hodnotící kritéria vědeckých a studentských soutěží. A dokonce témata vědeckých prací, které „reflektují jeho praxi“. Můžeme odhadovat, že asi nepůjde zrovna o reflexi nekalých praktik, lichvy a rizikového byznys modelu, za které je Home Credit v Číně aktuálně kritizován. Univerzita se zavázala zdržet všeho, co by mohlo poškodit dobré jméno partnera. Těžko říct, jak se na to budou tvářit vědci z Ústavu Dálného východu a univerzitní sinologové, kteří dnes jako jedni z mála kriticky analyzují dění v Číně a jsou protiváhou názorů, které by o tamním dění ráda šířila PPF.

Veřejná instituce umožňuje soukromé korporaci, aby si ze státem placených a budovaných intelektuálních kapacit vyzobala, co potřebuje, a opanovala kus akademického světa svými tématy. A navíc to není ledajaká firma. Navzdory svému názvu má Home Credit doma kredit velmi nízký a poté, co byl u nás široce kritizován za predátorské úvěry, vrhl se zadlužovat zejména na asijské trhy. Partnerství s věhlasnou univerzitou je šancí, jak se tvářit, že produkce dluhů je všeobecně prospěšný byznys.

Čtěte také

Konkrétnější podobu spolupráce lze vyčíst už ze srpnové smlouvy o partnerství Kellnerovy firmy s Matematicko-fyzikální fakultou UK. Tam mohou půjčkaři mimo jiné spoluvypisovat i vést diplomky, navrhovat nové předměty a vyučovat je. Dočkáme se na Matfyzu diplomek o tom, jak s matematickou bravurností napálit další chudé domácnosti v Pekingu či Šanghaji? I další poznatky z vějíře univerzitních oborů by tomu mohly přinést kýžené know-how. Mohou se hodit třeba právníci, politologové, kulturní antropologové nebo další, domněle nepraktické humanitní disciplíny.

Home Credit má velkorysou příležitost, jak si perspektivní pracovníky vytvarovat už na škole a využít celou její infrastrukturu. Co se od lidí z Kellnerovy společnosti budou moct naučit kromě úvěrové matematiky? Jak optimalizovat a neutrácet zbytečně moc za daně? Jak si ochočit prezidenta a použít jej k pronikání na další trhy? Nebo jaké strategie volit v nových regionech, až ty stávající budou vysáté dost? Témat je přehršel a Home Credit by si klidně mohl založit svou vlastní vysokou školu.

Univerzity se bez darů mohou bohužel jen těžko obejít a komerční sponzoring univerzit je ve světě i u nás běžnou záležitostí. Tady se ale nejedná o prostý dar a Univerzita Karlova platí poskytovaným prostorem a svými lidmi. Měla by si dát pozor, aby se nakonec její vysoký kredit neproměnil leda v Home Credit a nezaplatila nakonec mnohonásobně víc, než dostane. Na tom je koneckonců byznys půjčkařů založen.

V čem je problematická spolupráce veřejných vysokých škol s kontroverzními firmami a v čem může ohrozit akademické svobody? Poslechněte si komentář Ivo Bystřičana.

Komentáře v rubrice Prolomit vlny vyjadřují názory autora/autorky.

autor: Ivo Bystřičan
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.