Univerzální chřipková vakcína je na dosah, říká maďarský mikrobiolog

5. říjen 2016

Listí na stromech brzy zazpívá labutí píseň a pokryje zemi ještě před tím, než se na ni snesou první sněhové vločky. To zní celkem romanticky, co myslíte? Se sychravým počasím, ale přichází čas studených nohou a kapesníčků na všech strategických místech v domě a po kapsách kabátů.

Období chřipek nám vždycky tak trochu pokazí radost z barevného listí a ojíněných oken. To by se ale mohlo změnit. Alespoň tak zní výsledky mezinárodní studie, která se zabývá novou univerzální vakcínou proti chřipce.

Na výzkumu chřipkové vakcíny spolupracovaly univerzity v Lancasteru, Astonu a Madridu a pro vytvoření univerzálního očkování bylo využito průlomové výpočetní techniky.

Dva druhy očkovací látky

Článek v časopise Bioinformatics, který vychází pod záštitou Oxford University Press, mluví o dvou druzích očkovací látky. Takzvané „USA-specific“ vakcíně, která by měla pokrývat 95 % – ve spojených státech známých – kmenů chřipky a univerzální vakcíně, která má pokrývat až 88 % globálně známých chřipkových kmenů.


Španělská chřipka má, navzdory svému jménu, původ patrně v Asii. Virus, který se vyskytuje u ptáků, přicestoval s asijskými vojáky do USA a odtud pak do Evropy. Onemocnění způsobovalo naprostý chaos v imunitním systému a na první pohled paradoxně nejtíživěji dopadalo na postižené ve věku mezi 20 až 40 lety. Na fotografii můžete vidět oaklandský obecní sál, dočasně využívaný coby nemocnice. Snímek zobrazuje sestry dobrovolnice z Amerického Červeného kříže, jež pečují o nemocné.

Vědci pátrali po řešení budoucích možných pandemií s odvoláním kupříkladu na španělskou chřipku, která v letech 1918-1920 údajně zabila až 100 milionů lidí. Dále odkazují třeba na pandemii asijské chřipky v roce 1957 nebo pandemii z roku 1968, někdy označovanou také jako Hong Kongská.

Tato data sice nejsou příliš čerstvá, ale k selhání vakcíny proti chřipkovému viru H3N2 došlo také relativně nedávno a to v letech 2014-2015. Odborníci upozorňují, že řešení takovéto situace je nejen velmi složité, ale také nákladné. A k obezřetnosti ostatně nabádají i statistické údaje Světové zdravotnické organizace, které říkají, že každoročním epidemiím chřipky podlehne až půl milionu nakažených.

Ochrana před chřipkovou sezónou

Dr. Gatherer z fakulty zdraví a medicíny na univerzitě v Lancasteru popsal proces vytvoření univerzální vakcíny jako spojení znalostí o chřipkových virech a lidském imunitním systému s moderními výpočetními technologiemi. Výsledkem pak může být daleko širší a déle trvající ochrana, než je zatím možné nabídnout.

Nově vytvořená vakcína je založena na funkci epitopů, malých oblastí virových částic, které jsou imunitní receptory schopny rozeznávat. Tým badatelů nyní hledá partnery z řad farmaceutického průmyslu, kteří by pomohli se syntetizací vakcíny pro další laboratorní testování.

Plošná aplikace takovéto vakcíny je ještě samozřejmě pouhou hypotézou. Pokud by ale k jejímu zavedení do lékařské praxe skutečně došlo, byl by to na poli prevence opravdový průlom. Lidstvo by mohlo být uchráněno před další potenciální pandemií a také před otravnou chřipkovou sezónou.

autor: marz
Spustit audio