Unikátní rentgenový mikroskop vytváří 3D obrazy

13. červen 2006

Možnost pohledu do nitra živých i neživých struktur je jedním z důležitých předpokladů vědecké práce. Mikroskop zobrazující trojrozměrně vnitřní strukturu preparátů s dosud nevídaným rozlišením proto vyvinuli odborníci z několika britských univerzit. K vytváření obrazu využívá rentgenové paprsky a podobný princip sestavování obrazu, jako 3D počítačová tomografie.

"Přístroj umožní studovat i velmi jemné změny uvnitř zkoumaných vzorků," říká vedoucí vývojového týmu Jim Elliot z University of London. "Spolupracujeme s odborníky mnoha specializací, abychom našli problémy, kde může být užitečný. Prakticky neexistuje omezení pro jeho uplatnění."

Trojrozměrný mikroskop pracuje na podobném principu jako rentgenová počítačová tomografie (CT) dnes už běžně používaná ve velkých nemocnicích. Na rozdíl od CT skenerů ale svazek rentgenových paprsků "ohmatává" vnitřní strukturu vzorku v měřítku miliontin metru. Metodice se proto také někdy říká "nanotomografie". Záznamy získané z různých úhlů pak počítač složí do trojrozměrného obrazu.

Snímek struktury kvasinkové buňky získaný rentgenovým mikroskopem

Oproti jiným mikroskopickým metodám není třeba vzorky nijak upravovat, preparovat a lze zkoumat i živé tkáně. Je tak možné například sledovat změny probíhající v závislosti na různých měnících se faktorech.

Takových zařízení již pracuje mnoho, nový britský rentgenový 3D mikroskop však má zatím nevídané rozlišení a univerzálnější uplatnění díky nově vyvinuté technologii zvané "časově odložená integrace". Tento způsob počítačového zpracování naměřených hodnot dává větší a čistší obraz a současně umožňuje zkoumat vcelku větší vzorky než dosud.

Rentgenový mikroskop používaný pro zkoumání vzorků hornin

Nedestruktivní pohled do nitra hmoty s velkým rozlišením nabízí celou řadu využití. Uplatní se zejména v medicínském a klinickém výzkumu, ale také v archeologii, paleontologii, geologii a materiálovém výzkumu a testech i v mnoha dalších oborech.

autor: Jan Novák
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.