Unijní klimatické cíle plníme, tvrdí náměstek ministra. Jsou ale nedostatečné, oponuje aktivista

12. červenec 2019

Hnědouhelná elektrárna Chvaletice, jeden z významných zdrojů znečištění, zažila dvoudenní blokádu aktivistů z iniciativy Limity jsme my. Mělo by uhlí, neobnovitelný zdroj energie, skončit? Zohledňuje současná vláda dostatečně ekologické cíle?

Drábová: Nový blok Dukovan? Do země se kopne nejdřív tak za 10 let

Dana Drábová

Vláda schválila investorský model stavby nových jaderných reaktorů. Co to vlastně znamená? Podle předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) Dany Drábové to jistě je důležitý krok, ale jen ten první.

„Do roku 2030 jsme se zavázali ke snížení emisí COo 40 %, v současné době jsme na asi 35 %, takže cíle dané Evropskou unií Česká republika plní,“ uvedl v pořadu Pro a proti náměstek ministra průmyslu a obchodu René Neděla.

Uznává, že kolaps průmyslu po revoluci se promítl do snížení celkového objemu emisí skleníkových plynů. „Ale jsou tam i ekologizační opatření... Ministerstvo průmyslu a obchodu lpí na tom, aby byly podporovány zdroje, které jsou vysoce účinné.“

Je pravda, že v současné době jsme vývozce elektřiny. Ale tato výhoda nám brzy skončí... Dnes máme instalovaný výkon 22 GW, z toho je 11 v uhelných elektrárnách. Do budoucna bude výrazný pokles... Proto je potřeba co nejrychleji vystavět nový jaderný zdroj, který umožní zkrátit dobu, po kterou budeme provozovat uhelné elektrárny.
René Neděla

Ministerstvo prý do budoucna počítá jak s rozvojem obnovitelných zdrojů, tak s náhradou uhelných elektráren jaderným zdrojem. „My jsme měli cíl 13 % obnovitelných zdrojů energie do roku 2020, už před dvěma lety jsme tento cíl splnili, v současné době jsme asi na 15 %.“

„Většina neziskových organizací bohužel stále hovoří jen o čisté elektřině, ale my tu máme sektor chlazení a vytápění a sektor dopravy. Celých 10 %  spotřeby tvoří jen sektor chlazení a vytápění, které je primárně na uhlí, a musí se hledat řešení, jak tento sektor transformovat,“ upozornil René Neděla.

Obnovitelné zdroje jsou podceňovány

Potřebujeme nahradit výkon odpovídající třem Temelínům, bez jádra to nepůjde, tvrdí vládní zmocněnec

Jaderná elektrárna Dukovany (ilustrační foto)

Vláda schválila model financování nových jaderných bloků. Stavby za stovky miliard korun v Dukovanech a možná i v Temelíně má zaplatit polostátní firma ČEZ přes svoje dceřiné společnosti, stát jí má garantovat výhodné půjčky od bank.

„Elektrárna Chvaletice je křiklavý příklad toho, že stát neplní své povinnosti a selhává v odpovědnosti chránit životní prostředí a obyvatelné klima na naší planetě,“ shrnul Josef Patočka z hnutí Limity jsme my.

Ten je přesvědčen, že klimatické cíle Evropské unie jsou nedostatečné. „Pokud bychom chtěli splnit cíle Pařížské dohody o klimatu, k níž se Česká republika také přihlásila..., tak potřebujeme do roku 2030 snížit emise globálně asi o 45 %, což ve vyspělých zemích, jako jsme my, je ještě víc. A to není realizovatelné, pokud uhlí neskončí rychleji.“

Počítá se, že během další dekády by výroba energie z obnovitelných zdrojů měla stoupnout jen o 10 %. V zemích s nepříliš odlišnými geografickými podmínkami už dnes obnovitelné zdroje vyrábí o poznání větší část energie... Místo toho jsme dodavatelem levné elektřiny pro zbytek Evropy a vydělávají na tom lidé jako Pavel Tykač, kterým stát nechá staré uhelné elektrárny místo toho, aby je zavíral.
Josef Patočka

Aktivista vidí logické nesrovnalosti v náměstkových výrocích. „Nový reaktor by měl být hotový nejdříve v roce 2035, stavby reaktorů mají často zpoždění i 10 let... Můžeme se ale spolehnout mimo jiné na obnovitelné zdroje, které jsou v národním klimaticko-energetickém plánu ministerstva průmyslu a obchodu neuvěřitelně podceněné.“

„Je hrozně hezké, že má pan náměstek starost o české teplárenství, ale přesně proto musíme zavírat kondenzační uhelné elektrárny, aby uhlí, dokud ho nebudeme mít čím nahradit, byl dostatek pro teplárny. A to se neděje, protože ministerstvo průmyslu a obchodu neplní to, co slíbilo, že bude plnit,“ konstatoval Josef Patočka.

autoři: Karolína Koubová , oci
Spustit audio

Související