Unie nemohla být k Britům velkorysejší, nejlepší řešení je druhé referendum, říká náměstek Chmelař

10. duben 2019

Premiéři a prezidenti zemí Evropské unie budou ve středu večer jednat o tom, zda umožní britské premiérce Therese Mayové další odklad brexitu. Sedmadvacítka chce od premiérky slyšet jasný plán. 

Topolánek: Klíčovým parametrem hlasování o brexitu nebyla migrace, ale suverenita a národní hrdost

Pohled na hosty

Další veřejná debata Plusu se věnovala dramatu, které se už téměř tři roky odehrává kolem brexitu. Vysílali jsme z brněnského Divadla Husa na provázku.

Podle náměstka ministra zahraničí Aleše Chmelaře (ČSSD) je téměř jisté, že odklad bude schválen a zatím tak nenastane brexit bez dohody: „Chceme se vyhnout tvrdému brexitu a dát čas britské straně, aby mohla schválit výstupovou dohodu tak, jak byla přijata loni v listopadu,“ přibližuje českou pozici.

Podmínkou je ale to, že se dohoda nebude znovu otevírat a zůstane v platnosti tzv. irská pojistka.

Současně nesmí dojít k narušení institucionální stability Unie, například pokud jde o organizaci voleb do Evropského parlamentu, které by Velká Británie měla vyhlásit do 12. dubna. A dokud bude členskou zemí, bude mít i své plnoprávné europoslance.

Protože Britové své stanovisko pravděpodobně nepřehodnotí, tak čím dříve (k brexitu dojde), tím lépe.
Aleš Chmelař

Hranice velkorysosti

Chmelař připomíná, že bezprostředně po vystoupení Velké Británie z Unie se toho mnoho nezmění, protože začne platit přechodné období, během kterého budou platit stejná pravidla jako dosud. A bude čas na dojednání budoucích vztahů.

Pokud Británie odejde bez dohody, bude problém dostat tam zboží, odhaduje podnikatel Frolík

Zbyněk Frolík

Hledání strategického investora pro Linet, českého výrobce nemocničních lůžek, jde do finále. V Řečí peněz to potvrdil zakladatel a spolumajitel Linetu Zbyněk Frolík.

Spor o irskou pojistku by podle Chmelaře mohlo vyřešit, pokud by britští konzervativci přijali požadavek opozičních labouristů na celní unii. K Velké Británii prý ale Evropská unie nemohla a nemůže být velkorysejší:

„Z britské strany zaznívaly dvě základní podmínky: že chtějí vyjednávat vlastní obchodní dohody, což vylučuje možnost celní unie, a zároveň odmítali volný pohyb osob, což vylučuje norský model členství v Evropském hospodářském prostoru.“

Zdůrazňuje, že britská vláda dohodu přijala, ovšem nedaří se jí o ní přesvědčit parlament: „To je ale věc britské strany. Ukazuje to, že samotné referendum se neodehrálo v atmosféře orientované na fakta a slibovaly se věci, které byly z hlediska mezinárodního práva nemožné.“

Možnosti jsou otevřené

Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) zůstává Velká Británie pro Českou republiku velkým spojencem. A pokud by prý došlo na předčasné volby a druhé referendum o brexitu, bylo by ideální, kdyby Británie v Unii zůstala.

Jak se česká vláda připravuje na případný tvrdý brexit? Nastiňuje Aleš Chmelař

Brexit (ilustrační foto)

Britský parlament se chystá na schvalování výstupové dohody z Evropské unie. „Šance jsou tak padesát na padesát procent,“ odhaduje ve Dvaceti minutách Radiožurnálu náměstek ministra zahraničí Aleš Chmelař. Jak je ale česká vláda připravená na případný takzvaný tvrdý brexit, tedy odchod Británie z EU bez dohody?

„Nenavrhujeme jim druhé referendum, pouze vyjadřujeme pocit, že by to bylo nejlepší řešení. Je to na úrovni toho, že litujeme toho, že odcházejí,“ vykládá premiérova slova Chmelař s tím, že nejde o žádné doporučení.

O tom, že druhé referendum by bylo nejlepším řešením, Babiš v polovině března mluvil přímo s premiérkou Mayovou. Ta to ale odmítla. „Možnosti jsou otevřené. Pokud dojde k dlouhodobému prodloužení, tak má britská strana dost času na kroky, které může učinit. Včetně uspořádání plebiscitu, voleb... To je čistě na Britech,“ uzavírá Chmelař.

Měli bychom šetřit na organizaci českého předsednictví Evropské unii? Proč politici stále mluví o diktátu z Bruselu? Poslechněte si celé Interview Plus Michaela Rozsypala.

autoři: Michael Rozsypal , ert
Spustit audio

Související