Unie funguje, ale jen málo politiků ji dokáže obhájit, říká o Macronovi expert

25. duben 2017

Finalisté francouzských prezidentských voleb Marine Le Penová a Emmanuel Macron se chystají na zásadní střet. Jakou roli v něm sehraje vztah k Evropské unii, a do jaké míry ovlivní dění v Paříži celé evropské společenství, do něhož patří i Česko? V pořadu Pro a proti argumentovali bývalý tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza a pedagog a filozof Miloslav Bednář.

„Říkalo se, že Evropu táhne vpřed německo-francouzský motor. Ta francouzská část byla poslední roky hodně porouchaná,“ uvedl Prouza.

Pokud má Evropa dál fungovat, je podle jeho názoru třeba, aby Francie přidala. „A Macron je politik, který kampaň stavěl na fungování Evropy," řekl Prouza.


Emmanuel Macron umí velmi dobře vysvětlit, proč má smysl být v Evropské unii. Pokud vyhraje, mohl by svou agendu táhnout dopředu a Evropa se bude velmi rychle posouvat k další integraci. Pro Českou republiku to bude znamenat, že se musí rozhodnout, jak rychle a daleko chce do EU jít. Jestli se chceme integrovat, vstoupit do eurozóny, nebo jestli půjdeme cestou maďarsko-polskou, kdy nechceme téměř nic, možná kromě evropských peněz. Tomáš Prouza

„Základním důvodem proč Unie vznikla, bylo zabránit opakování další světové války, dnes je smyslem podporovat ekonomiku… Říkat ale, že Evropská unie je protievropská, je možná hezké heslo do kampaně, ale smysl to nemá žádný,“ reagoval na oponentovu argumentaci Prouza.


Je velice těžké občanům vysvětlovat to, co není pravda. Sami pozorují, mají svůj rozum, a vidí, že Evropská unie ve většině toho co dělá, není dobrá, je v rozporu s demokratickou civilizací. Jediný, kdo pochopil a ukazuje budoucnost Evropy, je premiérka Mayová ve Velké Británii. Konzervativní strana jasně ukazuje, kudy jde demokratický vývoj: směrem k demokracii, nikoli k úřednickému poručníkování nad svobodnými demokratickými státy, a podle toho se chová a ukazuje Evropě cestu. Miloslav Bednář

Podle něj se ve Francii stalo zřejmě totéž, co ve Velké Británii. „Tak dlouho nadáváte na Evropskou unii, až vás lidé začnou brát vážně. Proto je také ta krize, která tu dnes je. Ne proto, že by Evropská unie nefungovala, ale protože je velmi málo politiků, kteří ji dokážou hájit.“

Vysokoškolský pedagog a filozof Miloslav Bednář je přesvědčen, že když je někdo pro Evropskou unii, tak není v žádném případě pro Evropu.

„Evropská unie se stále více ukazuje jako protievropská organizace, její představitele jsou protidemokratičtí a protievropští,“ tvrdí myslitel.

Ten soudí, že Marine Le Penovou zplodila sama Evropská unie. „Je to přímý produkt protidemokratické agresivity Unie. Tradiční politické síly v Evropě jsou zkorumpované Evropskou unií a jsou tedy také protievropské,“ dodal.

„Ukazuje se, že Evropská unie proti vůli většiny občanů nás nutí k věcem, které si nepřejeme dělat... To je vidět na Velké Británii, kde je na obzoru jednání o volném obchodu s USA, což s Evropskou unií možné není. V případě, že bychom vystoupili z EU, tak by to bylo možné velice dobře,“ shrnul jistoty a pozitiva české budoucnosti bez Unie Miloslav Bednář.

autoři: ves , oci
Spustit audio