Umělý feromon zajistí večeři strakapoudům

20. prosinec 2011
Monitor

Vědcům se podařilo „okopírovat“ chemickou pozvánku na rande, kterou vypouštějí samičky lesních švábů. Chtějí tak pomoci ohroženým strakapoudům.

Severoamerického švába Parcoblatta lata nepotkáte v kuchyních nebo skladištích, ale v jehličnatých lesích. Šváb zde tvoří hlavní složku potravy ohroženého strakapouda kokardového (Picoides borealis). Tento pták z mnoha lesů zmizel a ochranáři se pokoušejí o reintrodukci, kterou však limituje sezonní dostupnost potravy – tedy švábů. S metodou, jak šváby a následně i strakapoudy lákat na ta správná místa, přišli vědci ze Severokarolínské státní univerzity.

Samičky švábů oznamují samečkům svou přítomnost feromonovými signály, které se šíří na velké vzdálenosti. Vědcům se podařilo identifikovat složení této „chemické pozvánky na rande“, která má neobvyklou heterocyklickou strukturu. Povedlo se jim také vytvořit syntetickou verzi feromonu. Umělý parcoblattalacton chtějí využít jako prostředek, který by strakapoudům zajistil přísun potravy. V období, kdy je švábů málo, by stačilo aplikovat jej na stromy a zanedlouho by se do lesa začala stahovat hejna roztoužených švábích samečků.

Logo

Lesní švábi také někdy zalétají do domů, kam je láká světlo. Nálet švábů není nic příjemného. Vědci proto předpokládají, že jejich umělý feromon by se mohl uplatnit i jako nástroj pro kontrolu švábích populací v blízkosti lidských obydlí.

Zdroj: North Carolina State University, PNAS

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.