Ulice před ústeckým muzeem se proměnila ve starý hřbitov. Jsou tam vystavené náhrobky ze zrušeného německého hřbitova v Zubrnicích

31. červenec 2021 16:00

Před muzeem města Ústí nad Labem jsou vystavené náhrobky nebo jejich části z německého hřbitova v nedalekých Zubrnicích, který obec zrušila v roce 1968. Náhrobky skončily na skládce suti, odkud je dobrovolníci vyhrabali před čtvrt rokem. Výstava do 25. srpna uzavřela frekventovanou silnici v centru města.

Na silnici před muzeem jsou místo aut staré německé náhrobky ze zrušeného hřbitova v Zubrnicích

„Náhrobky, které ležely na skládce A byly předmětem nezájmu, najednou se jim dostává pozornosti, a ten transportní moment a ty palety, to představuje, že jsou na cestě z té skládky někam, kde jim bude trochu líp,“ Kurátor zubrnického muzea Karel Konopka.

„Pro nás je to dlouhodobé téma, jsou to ty opuštěné německé hroby, které jsou takový m specifikem českého pohraničí,“ doplňuje smysl výstavy historik ústeckého muzea Martin Krsek.

„Lze na nich číst ty dějiny toho místa, je to taky vlastně taková poslední čitelná stopa těch německých obyvatel, kteří tu do konce války žili,“ doplňuje Krsek.

Na silnici před muzeem jsou místo aut staré německé náhrobky ze zrušeného hřbitova v Zubrnicích

„Ty Zubrnice jsou příkladem takové té plošné likvidace, plošného čištění hřbitovů od opuštěných hrobů. Ale my jsme ten zubrnický hřbitov nechtěli tady prezentovat jako ten negativní symbol, ale jako ten pozitivní symbol, protože ty náhrobky, které v tom osmašedesátém byly zlikvidovány, vyvezeny na rumiště, tak dnes je zrovna zubrnický skanzen ve spolupráci se spolkem Omnia vykopává a znovu je bude instalovat, byť ne na tom původním místě,“ uzavírá Martin Krsek.  

Frekventovaná ulice před muzeem bude zavřená zhruba měsíc. Pro muzeum je to podle ředitele Václava Houfka i příležitost vyzkoušet propojení muzejní budovy s protilehlým parkem. Aby bylo centrum spíš pro pěší, než pro auta chce i vedení města a studie má prověřit různé možnosti.

Na silnici před muzeem jsou místo aut staré německé náhrobky ze zrušeného hřbitova v Zubrnicích
Spustit audio