Ukrajinským zoologickým zahradám chybí lidé i krmivo. Transport zvířat do bezpečí je ale nemožný

19. březen 2022

Zoologická zahrada v Oděse praská ve švech. Lidé prchající před válkou tam odkládají zvířata, která si nemohou vzít s sebou. Spíše než psy a kočky teď pracovníci přijímají králíky nebo exotické ptáky. Papoušek Džordž prý umí říct i větu „Sláva Ukrajině“. Každá klec je označená pro případ, že se majitelé domácích mazlíčků někdy vrátí. Nikdo neví, kdy a zda vůbec. Naštěstí se ale najdou lidé, kteří v Oděse zůstali a občas si nějaké zvíře vezmou k sobě domů.

Ukrajinské zoo v obsazených nebo bombardovaných městech zažívají o poznání krušnější chvíle, byť ty největší se snaží udržet provoz za každou cenu.

Krmivo pro zvířata vůbec není k dostání nebo výrazně zdražilo. Evropské zahrady se snaží ukrajinským kolegům pomoct, nabízejí peníze nebo část svých zásob. Konvoj s krmením se navzdory ruským útokům podařilo dostat i do Charkova.

Čtěte také

Zahradám ale chybí i pracovníci, kteří by se dokázali o zvířata postarat. Buď odešli na frontu, nebo při práci riskují životy.

„Máme informace o zásazích a mrtvých ve Feldmanově ekoparku poblíž Charkova. Máme informace o dopadech střel nebo kazetových bomb do mykolajivské zoo. I zahrady se skutečně stávají bojištěm,“ vysvětluje ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

Zahrady se podle něj snaží zvířata zavírat, aby je co nejvíce uchránily před hlukem, ale za stávající situace je to takřka neřešitelné. „Situace je mimořádně špatná,“ dodává Bobek.

Došlo i k pokusům o transport zvířat z Ukrajiny do evropských zoo. Podle Bobka jsou ale takové plány nereálné a nekontrolovaný přesun zvířat může evropská zvířata potenciálně ohrozit.

Penzisté, kteří chtějí opustit Oděsu přinášejí králíka, o kterého se nemá kdo postarat

„Nejde to z hlediska logistiky. Ještě jsou tam aspekty administrativní a veterinární. Představa, že přivezete orangutana s tuberkulózou a budete ho mít ve své zoo, to je prostě problém,“ dodává s tím, že některá zařízení na Ukrajině mají i pochybný charakter, protože občas chovají zvířata odchycená ve volné přírodě.

Problémy mají i „nevládky“

Ruská invaze také znamená přerušení nebo dokonce ukončení řady ochranářských projektů, na kterých české nevládní organizace spolupracovaly s ukrajinskými aktivisty.

Organizace Česká krajina například musela zrušit plánovaný převoz několika zubrů do Přírodní rezervace Beremyčke severně od Kyjeva. Nyní se blízko tohoto místa pohybují ruská vojska a ochranáři doufají, že se boje nepřesunou i do rezervace.

Ředitel ZOO Oděsa Igor Beljakov

Podobné problémy hlásí i organizace Nesehnutí, která od roku 2014 spolupracovala s řadou aktivistů z periferních oblastí, například v okolí Chersonu. Nacházejí se tam cenné stepní oblasti nezasažené zemědělstvím, což v evropském kontextu představuje unikátní ekosystémy.

Nyní je ale komunikace s ukrajinskými aktivisty velmi složitá, protože na řadě míst došlo k přerušení spojení. A když je válka, ochrana přírody musí jít bohužel stranou. Vyhráno ale nemusí být ani po ukončení bojů.

Zničená ukrajinská města a infrastruktura budou kvůli obnově potřebovat hodně zdrojů, například dřeva, které se nachází zejména v ukrajinských národních parcích a rezervacích. A tlak na těžbu bude po válce obrovský.

Poslechněte si celou Naturu Ondřeje Nováka v audiozáznamu.

Spustit audio

Související