Ukrajinský konflikt

13. červenec 2014
Za hranou

Rusko tradičně rozděluje Evropu už po staletí, nejen vojensky ale i názorově. Za Rakousko-Uherska k němu s nadějí vzhlíželi čeští buditelé, v sovětských časech za něj na tajných frontách válčili špioni snad všech národností. Bojovaly proti němu ale také čsl. Legie, prezident Reagan se ho snažil uzbrojit.

Čtvrt století od rozpadu SSSR je Rusko znovu předmětem kontroverzí i bezmezného obdivu. David Šťáhlavský vybral několik osobností, jejichž názory jsou Za hranou většinového pohledu na Ukrajinskou krizi.

Nezávislý slovenský publicista Ľubomír Huďo vidí, jak se pohledy na ukrajinskou krizi rozdělují už i v rámci Evropy. Státy jako Itálie, ale i Slovensko nejsou stoupenci sankcí proti Rusku. Ty naopak prosazuje Německo a severské státy.

Ukrajinské vládní jednotky nedaleko města Siversk v Doněcké oblasti (12. červenci 2014)

„Ale je tu tretí faktor, to sú Spojené štáty americké, ktoré rozohrávajú určitú hru medzi západnou Európou a Ruskom, a vlastne akúsi nekončiacu studenú vojnu. Vyhrotilo sa to všetko teraz na Ukrajine," tvrdí Huďo.

Bývalý člen Reaganovy administrativy a jeho tehdejší náměstek na Ministerstvu financí, dr. Paul Craig Roberts, v rozhovoru pro rozhlasovou stanici „Slobodný vysielač“ v Banské Bystrici doslova obvinil Washington, že „… vede svět do války. Američani tady vidí šanci, jak dát Rusům K.O. Jak zvýšit své strategické šance přiblížením protiraketové obrany k ruským hranicím. Zatvrdli v tomto programu, snaží se o to, a proto jsou lehkomyslní a nebezpeční. Jsem přesvědčený, že Washington to dotáhne až k válce. A hlavně potom, když se Merkelová nepostavila proti sankcím a přidala se na americkou stranu. A tak Evropa opět selhala, selhali v pozici vůdců a Evropa umožňuje Washingtonu rozpoutat ve světě válku.“

Žena pláče před domem, kde žila, který byl vybombardován při leteckém útoku na město Snižne na východě Ukrajiny (15. července 2014)

Pražský advokát, bývalý senátor a předseda Spolku přátel Ruska v ČR JUDr. Jiří Vyvadil považuje právě Rusko za „záruku stability a světového míru.“ Za ukrajinskou krizi podle něho může Evropská unie.

Jiří Vyvadil: „Teď je tam (na Ukrajině), něco na způsob malé genocidy. A bude se to jenom zhoršovat. Z jedné strany budou dodávat zbraně Američané, Rusové mají taky právo dodávat (zbraně východní Ukrajině), protože jsou tam povstalci a ti jsou subjektem mezinárodního práva. … Když už nastane násilí a nastane chaos, tak to jenom pokračuje. Jedinou šancí, aby to neskončilo vyloženě jako v Jugoslávii, tak je prostě potřeba tu Ukrajinu rozdělit.“

Starší žena se vrací do svého bytu poškozeného palbou v blízkosti města Slavjansk

V pořadu Za hranou nabízíme několik názorů, s nimiž můžete souhlasit, možná je budete odmítat. Ale docela jistě o nich budete přemýšlet. Na východní frontě se dnes znovu rozhoduje o budoucí podobě mezistátních i mezinárodních vztahů. Co je pro jedny Za hranou, je pro druhé tradiční hodnotou, za kterou se prolévá už i krev. … Vaším lodivodem v řečišti názorů Za hranou ukrajinského konfliktu je David Šťáhlavský.

autor: dst
Spustit audio