Ukrajinské nemocnice v týlu nemají peníze na mzdy zdravotních sester a dalšího personálu

3. prosinec 2022

Na ukrajinské zdravotníky dopadá zima a nemocnice jim platí jen část mezd. Ukrajina totiž před válkou refomovala zdravotnictví a ekonomika trpící ruskou invazí, upozorňuje britská nezávislá mediální platforma openDemocracy. V červenci ukrajinské ministerstvo zdravotnictví rozhodlo, že nemocnice mimo konfliktní zóny budou placeny pouze za služby, které poskytnou pacientům. 

Což je v rozporu s tím, za co se ministerstvo zaručilo po začátku ruské invaze: nemocnice měly každý měsíc dostávat jednu dvanáctinu svého ročního příjmu.

Podle nového ukrajinského systému zdravotní péče si pacient sám vybere, kde se chce léčit.

Některé ukrajinské nemocnice přestaly vyplácet mzdy sestrám a dalšímu personálu.

Stát prostřednictvím Národní zdravotní služby pak vybrané nemocnici zaplatí za úkony, které provedla. Ukrajinské nemocnice tak musí vydělávat finanční prostředky tím, že přilákají více pacientů.

Čtěte také

Válka s Ruskem má přirozeně dopad i na ukrajinskou státní kasu. Systém, kdy jdou peníze za pacientem, ale způsobil, že se nejméně desítka nemocnic a klinik potýká s rozpočtovými problémy, není schopna vyplácet mzdy zaměstnancům, nebo se připravuje na uzavření.

Některé nemocnice tak už přestaly vyplácet mzdy zdravotním sestrám a dalšímu personálu, což souvisí i s vyššími každodenními náklady v důsledku znehodnocení měny a 30procentní inflace.

Například personál Ivanofrankivské oblastní infekční nemocnice na západě Ukrajiny nedostává od srpna včas plnou mzdu. Začátkem listopadu protestovalo asi 80 procent pracovníků, kteří nedostali zaplaceno už tři měsíce. 

Reforma zdravotnictví měla platby vyřešit, ale naopak vystavuje specializované nemocnice v malých obcích riziku uzavření.

Jedna ze zdravotních sester kliniky, která si přála zůstat v anonymitě, řekla, že sestry dostaly za listopad zálohu 200 hřiven, nedoplatky za říjen ale nedorazily. Průměrný měsíční plat sester se přitom pohybuje mezi 10 až 13 tisíci hřiven. Po protestu nakonec výplatu dostaly, ale jen za srpen a září.

Ředitel nemocnice Mykola Stovban ve vyjádření pro OpenDemocracy uvedl, že měsíční náklady na mzdy zaměstnanců činí v průměru přes 3,5 milionu hřiven. Nemocnice ale podle něj od srpna do listopadu získala prostřednictvím plateb za své služby jen 60 až 70 procent částky.

Čtěte také

Ukrajinské ministerstvo zdravotnictví sdělilo, že už nevede záznamy o nevyplacených mzdách ani o počtu nemocnic, kterým hrozí uzavření. Tyto činnosti přeneslo v rámci reformy zdravotnictví na místní úřady. „Za finanční situaci a vyplácení mezd zdravotnickým pracovníkům odpovídá ředitel nemocnice," uvedl resort.

Zdravotnická reforma dostala do problémů nejen kliniku v Ivanofrankivsku. Legislativní úprava měla snížit státní výdaje, omezit korupci a vést k lepší dostupnosti zdravotní péče.

Nový systém však vystavuje specializované nemocnice a zdravotnická zařízení v malých obcích riziku uzavření. Jejich konec by ale mohl mít pro Ukrajince závažné důsledky, doplňuje britský server OpenDemocracy.

Celý Svět ve 20 minutách najdete v audiozáznamu. Připravily Tea Veseláková a Alžběta Jurčová.

autoři: Tea Veseláková , Alžběta Jurčová
Spustit audio

Související