Ukrajina žaluje Rusko kvůli válce v Donbasu: „Těžko může uspět, je třeba politická dohoda,“ říká novinář

7. březen 2017

Mezinárodní soudní dvůr v Haagu včera zahájil proces mezi Ukrajinou a Ruskem. Kyjev viní Moskvu z podpory terorismu na východě Ukrajiny. Moskva prý dodává východoukrajinským separatistům zbraně, munici i peníze a na anektovaném Krymu diskriminuje obyvatele neruského původu. Může ukrajinská žaloba uspět?

„Mám o tom pochybnosti, samotná podstata tohoto procesu je hodně politizovaná. Jedná se o mezistátní konflikt, v němž obě strany různě interpretují to, co se odehrává,“ říká novinář Jaroslav Šimov z ruské redakce Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda.

Ukrajina například východoukrajinské separatisty nenazývá jinak než teroristy, přičemž za teroristické útoky považuje ostřelování několika měst v okolí frontové linie. Naopak separatisté poukazují na ostřelování částí Doněcka ukrajinskou armádou.


Urovnání konfliktu je možné jen v politické rovině, a to za účasti Ukrajiny, Ruska i západních zemí. Bohužel se tato jednání v poslední době dostala do slepé uličky, protože všichni odkazují na minskou dohodu, ke které ale mají obě strany výhrady a nedodržují ji. Možná by bylo dobré nově rozdat karty.Jaroslav Šimov

Západ Ukrajině nepomáhá

Podle Šimova na východní Ukrajině probíhá regulérní válka, při níž se obě strany dopouštějí možná i válečných zločinů, které bude třeba dále prošetřit.

Ukrajinská žaloba ve stávající formě těžko může být úspěšná, případný úspěch by ale byl velkou politickou výhrou, protože tento konflikt se v poslední době dostává trochu do pozadí.

Ukrajinské vládě se podle Šimova sice podařilo svět upozornit na ruskou agresi, podporu separatistů a anexi Krymu, ale především západní země nepomáhají tak, jak by si Kyjev představoval. „Velké obavy vzbuzuje politika nové americké administrativy, protože Donald Trump v předvolební kampani sliboval vstřícnost vůči Rusku. To se v poslední době poněkud mění, ale obavy zůstávají.“

autoři: vlk , ert
Spustit audio