Ukrajina hlásí obrovské ztráty. Měli by budovat systém náhradníků, upozorňuje americký plukovník

11. červen 2022

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nedávno přiznal, že Ukrajina přichází v bojích o šedesát až sto vojáků denně. Spojené státy ztrácely ve Vietnamu v roce 1968, tedy v nejhorším roce války, nanejvýš padesát vojáků, srovnává oba konflikty agentura AP.

Ukrajinští kolegové padlých bojovníků varují, že ztráty mohou být ještě větší. Podle generála Viktora Muženka, který byl až do roku 2019 náčelníkem hlavního štábu Ukrajinských ozbrojených sil, se jeho země nachází v jednom z kritických okamžiků války, ale ještě ne na jejím vrcholu.

Čtěte také

„Jde o nejvýznamnější konflikt od druhé světové války, a proto jsou lidské ztráty tak velké,“ řekl generál Muženko agentuře AP.

Zdůraznil, že Ukrajina teď nutně potřebuje účinné zbraně, které se vyrovnají těm ruským, nebo je dokonce předčí. „Jen to by Ukrajině umožnilo adekvátně reagovat,“ upozorňuje generál.

Mnoho mrtvých ve východních částech Ukrajiny má na svědomí koncentrace ruského dělostřelectva. Moskva se na východ země soustřeďuje poté, co na začátku invaze nedobyla metropoli Kyjev.

Bez dodávek zbraní budou ztráty narůstat

Generálporučík ve výslužbě Ben Hodges, který v minulosti velel americkým silám v Evropě, označil ruskou strategii za „středověký vyhlazovací přístup“. 

Varoval, že dokud Ukrajina nedostane od Spojených států, Británie a dalších zemí slíbené dodávky zbraní, které by zničily ruské baterie a přerušily ostřelování, budou ztráty narůstat.

Čtěte také

Podle generálporučíka Hodgese je „ukrajinské bojiště mnohem smrtonosnější než na jaké jsme byli zvyklí během dvaceti let v Iráku a Afghánistánu.

Tam tak vysoké počty mrtvých nebyly. Ukrajinská armáda bude mít významné ztráty i mezi veliteli a seržanty, protože jsou více vystaveni bojům a neustále se přemisťují“, řekl Hodges agentuře AP.

Ukrajina měla před ruskou invazí 250 tisíc mužů a žen v uniformě a chystala se přidat 100 tisíc dalších. Vláda však neuvádí, kolik vojáků přišlo o život za více než čtrnáct týdnů bojů. Nikdo navíc nezná přesný počet zabitých civilistů.

A když vládní představitelé oznamují ztráty na straně protivníka, mohou z propagandistických důvodů přehánět nebo naopak udávat menší množství. Jejich tvrzení je téměř nemožné ověřit.

Čtěte také

Západní analytici odhadují, že ztráty jsou mnohem vyšší na ruské než na ukrajinské straně. Soudí, že počet zabitých Rusů dosahuje mnoha tisíc.

I tak ale počet padlých ukrajinských vojáků stoupá a chmurná válečná matematika vyžaduje najít za mrtvé náhradníky. Ukrajina má 43 milionů obyvatel, takže potenciálně jich je dostatek.

„Problém je ale jejich nábor, výcvik a přeprava na bojiště,“ upozorňuje plukovník americké námořní pěchoty ve výslužbě Mark Cancian, poradce Střediska strategických a mezinárodních studií ve Washingtonu.

Opotřebovávací válka

A dodává: „Válka se teď proměňuje v dlouhodobý opotřebovávací boj, a je proto třeba vybudovat systém získávání náhradníků. To je pro každou bojující armádu obtížný okamžik.“

Čtěte také

Ukrajinský generál Muženko je přesvědčen, že Zelenského přiznání vysokých ztrát povzbudí ukrajinskou morálku a další zbrojní dodávky ze Západu přispěji k tomu, že se válka obrátí ve prospěch Ukrajiny.

„Čím víc toho budou Ukrajinci vědět o tom, co se odehrává na frontě, tím silnější vůli vzdorovat budou mít,“ soudí Muženko.

„Lidské ztráty jsou sice velmi vysoké, ale s pomocí spojenců je můžeme snížit na minimum a přejít do úspěšné ofenzivy. To ale vyžaduje účinné zbraně,“ cituje agentura AP někdejšího náčelníka hlavního štábu ukrajinské armády.

Výběr z komentářů, analýz a reportáží zahraničních médií připravila Gita Zbavitelová.

Spustit audio

Související