Ukončování bezdomovectví především pro rodiny je v Evropě vzácné, vyzdvihuje strategii Brna sociální výzkumnice

5. březen 2020

Jak vypadá sociální práce, která dokáže prolomit bludný kruh bezdomovectví? Výzkumnice na Katedře sociální práce Fakulty sociálních studií Ostravské univerzity Eliška Černá vydala knihu Z ulice do bytu, v níž se věnuje současným způsobům řešení bezdomovectví v České republice. „Pilotní brněnský projekt Bydlení především pro rodiny byl v evropském kontextu ojedinělý,“ zdůrazňuje Černá. Zároveň také následně odstartoval boom principu Housing First v dalších českých městech.

Jihomoravská metropole byla ve zmíněném ohledu průkopníkem, protože v jiných evropských zemích se v rámci modelu Bydlení především zaměřují na jednotlivce či páry. „I proto Brno v roce 2018 získalo prestižní ocenění SozialMarie za sociální inovace od rakouské nadace Unruhe. Konkrétně zvítězilo nad desítkami dalších projektů nejen z Česka, ale i Slovenska, Rakouska, Maďarska, Chorvatska a Slovinska.“

Čtěte také

Projekt Bydlení především mimo jiné také napomáhá lidem bez domova prolomit takzvaný kruh bezdomovectví (nebo syndrom otáčivých dveří), kdy se nedokážou vymanit ze systému sociálních služeb. „Míra udržení bydlení je vysoká, celkově se mluví o 80 až 90 procentech. Potvrzují to i čísla z Brna, kdy po jednom roce od zabydlení v bytech stále bydlelo 48 z 50 rodin a po dvou letech 80 %,“ připomíná Černá a dodává, že úspěšnost u jednotlivců bývá ještě vyšší, což je – oproti rodinám s dětmi – dáno méně komplexními potřebami.

Proč bylo potřeba při převzetí amerického modelu Housing First zavést takzvaný fond druhé šance a o co přesně se jednalo? Jak na princip Bydlení především reaguje Ministerstvo práce a sociálních věcí? Poslechněte si celý rozhovor s Eliškou Černou.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.