Ukazují nám dokumentární filmy realitu?

25. říjen 2013
Radiofórum

Ve čtvrtek začal 17. ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava.

Jedna z největších přehlídek dokumentárních snímků ve střední Evropě si zakládá na tom, že divákům nabízí autorské dokumenty. Tedy filmy, které zprostředkovávají názory svých tvůrců a nesoustředí se na pouhý výčet faktů.

Význam dokumentů spočívá především v tom, že zachycují dění kolem nás a dávají mu patřičný kontext, snadno se ale mohou zvrhnout v nástroj manipulace nebo propagandy.

Kde leží hranice mezi dobrým a manipulativní dokumentem? Jaká míra autorství je únosná a existují témata, která nelze zpracovat jinak než s názorem?

Hostem Zuzany Burešové bude ředitel a člen programové rady MFDF Ji.hlava Marek Hovorka.

Pokud nám chcete říct svůj názor do vysílání, vyplňte prosím náš formulář zde a my vám zavoláme!

Nebo diskutujte na aktuální téma na našem Facebooku!

autor: zbu
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.