Ukazuje se, že plyn z Ruska není nejjistější. Musíme najít alternativy, říká lidovec Benešík

8. duben 2022

Evropská unie se dohodla na ukončení odběru uhlí z Ruska. Jde o hlavní bod pátého balíku sankcí, kterými unijní státy reagují na ruskou invazi na Ukrajině. K odsouhlasení sankčního balíčku došlo ve velmi krátké době, vyzdvihuje šéf zahraniční redakce Českého rozhlasu Filip Nerad s tím, že státy před odjezdem šéfky Evropské komise Ursuly von der Leyenové do Kyjeva nedostaly pro debaty příliš mnoho prostoru.

To, na čem se ne všichni shodovali, byla délka přechodné doby na zrušení dodávek uhlí z Ruské federace. Z původního horizontu dvou měsíců se nakonec Německu povedlo vyjednat prodloužení přechodného období na měsíce čtyři.

Čtěte také

„Každá země je různým způsobem závislá na dodávkách energetického materiálu z Ruské federace. Nerad bych to ale teď komentoval,“ říká člen zahraničního výboru poslanecké sněmovny Ondřej Benešík (KDU-ČSL).

A dodává, že uhlí je jen dalším dílkem do mozaiky: „Evropa se snaží sankce vystupňovat a omezit možnosti Moskvy financovat ozbrojený konflikt na Ukrajině.“

Je to postup správným směrem. Rusko to bude bolet, ačkoliv to není nic zásadního, protože ropa a plyn jsou stále na stole.
Michal Skořepa, ekonom

„Je to postup správným směrem. Rusko to bude bolet, ačkoliv to není nic zásadního, protože ropa a plyn jsou stále ještě na stole,“ komentuje unijní snahy ekonom České spořitelny Michal Skořepa.

Čtěte také

Ocitnout se najednou bez ruského plynu by byla obrovská komplikace pro domácnosti, ale i firmy a podnikatele, upozorňuje Benešík:

„Nejen Česká republika, ale celá Evropa to dlouhodobě podceňovala. Možnosti jsou i jinde, ale zdálo se, že dodávky ruského plynu jsou prostě nejlevnější a nejjistější. Teď se ukazuje, že to tak není, a budeme prostě muset najít alternativy.“

Hosty byli:
Ondřej Benešík, KDU-ČSL, člen zahraničního výboru
Michal Skořepa, ekonom České spořitelny
Jan Rafaj, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy a člen dozorčí rady OKD
Filip Nerad, zahraniční redakce, Český rozhlas

Podle lidoveckého poslance by měl být další postup kombinací přechodu ke klimatickému balíčku a dovozu zkapalněného plynu, který je možné zajistit třeba ze Spojených států, Kataru nebo severní Afriky.

„Evropa by nicméně měla z dlouhodobého hlediska dělat všechno pro to, aby byla co nejvíc soběstačná a nemusela spoléhat na kohokoliv z vnějšku EU. Nemůžeme se spoléhat na to, že nahradíme dodávky z nějakého regionu, protože je zrovna nebezpečný.“ 

Poslechněte si celý audiozáznam Tématu dne Martiny Maškové.

autoři: Martina Mašková , marz
Spustit audio

Související