Údržba stop pro běžkaře stojí tisíce denně. Pro zpoplatnění zatím chybí systém

8. únor 2019 07:08

Natankovat, zahřát rolbu a vyrazit zhruba na pětihodinovou cestu. Tenhle rituál absolvuje rolbař Luděk Švejda i několikrát týdně. V okolí Schwarzenberského kanálu na Šumavě se více než 25 let stará o stopy pro běžecké lyžování, dělá to ve svém volnu.

Letošní zima podle něj zatím pro milovníky zimních sportu nabízí ideální podmínky. „Kolikrát týdně s rolbou vyjedu, záleží na počasí, množství návštěvníků, roli hraje, jestli se blíží víkend nebo jarní prázdniny,“ popisuje.

Údržba běžeckých tratí a techniky není zadarmo. „Když se to spočítá, dá se taková taxa 1500 až 2000 korun za motohodinu, přeci jenom každá věc na té rolbě stojí nemalé peníze. Já za den najedu pět až deset motohodin, když to vynásobíme, přijde to až na 20 tisíc korun,“ říká Luděk Švejda.

Správci proto podle něj už od počátku projektu Bílá stopa uvažují o zpoplatnění běžeckých stop. „Zatím ale nebyl nikdo, kdo by to byl schopen dotáhnout do konce nebo vymyslet nejideálnější způsob,“ vysvětluje.

Novohradské hory lákají běžkaře. Místní upravili 25 kilometrů tras kolem Hojné Vody

Běžky, běžecké lyžování, sníh, zima, státní hranice

Příznivci běžeckého lyžování se nemusejí spoléhat jen na velká lyžařská střediska. Stovky lidí z Českých Budějovic a okolí se o víkendu vypravily do bílé stopy v Novohradských horách na pomezí jižních Čech a Horního Rakouska.

„Na rozdíl například od rakouského Schönebenu je tu několik nástupních míst na trasy. Lidé přijíždí na parkoviště, ne všude jsou automaty, mohou přijet vlakem, takže je problém, že se nedají podchytit,“ dodává.

Trasa kolem Schwarzenberského kanálu je vhodná třeba pro rodiny s dětmi, protože vede prakticky po rovině. Fajnšmekrům Luděk Švejda doporučuje vydat se z Jeleních vrchů na Plešné jezero, kde lyžaře po námaze při pěkném počasí odmění krásná vyhlídka.

Spustit audio

Související