Udělení anticeny Bludný balvan mě potěšilo. Píšu si zkratku za jméno: Jan Hnízdil, Bl.b.

4. listopad 2016

Za své nemoci si může člověk sám – tvrdí host Hovorů, Jan Hnízdil. Průkopník psychosomatické medicíny mluví i o tom, že k vyléčení stačí si jen povídat. Ale také o anticeně Bludný balvan, kterou nedávno obdržel.

„Velice si vážím klasické medicíny, ale postupem času jsem zjistil, že jenom klasické vzdělání mi k pochopení nemocí mých pacientů nestačí," říká lékař Jan Hnízdil. Právě proto se doktor Hnízdil začal zajímat o psychosomatiku. Ta se zabývá vlivem psychických funkcí a pochodů na organismus a jeho případné onemocnění. „Musím toho člověka pochopit. Zjistit, jaký je. Jakou má povahu, jakým způsobem a v jakých podmínkách žije. Nemoc je reflexí jeho způsobu života. Je to nastavené zrcadlo. Rakovina je nastavené zrcadlo této společnosti."


Za svoje nemoci si můžeme sami. Nemoc je odrazem našeho životaJan Hnízdil

Léčí doktor Hnízdil

Jan Hnízdil má ve své ordinaci neobvyklého, čtyřnohého pomocníka. „Psi mají vysoce vyvinutou emoční inteligenci. Skip je se mnou každý den v ordinaci a skutečně mi pomáhá. Cítí, když přichází pacienti s úzkostmi nebo s depresemi."

A jak taková návštěva u doktora Hnízdila probíhá? „Já se nejdřív zajímám o to, kdy ten člověk začal stonat, jaká má za sebou vyšetření, jaké bral léky. Sestavím jeho klasický chorobopis. Pak si ho prohlédnu, abych nepřehlédl nějaký závažný tělesný problém. Následně se ho zeptám, jak žije, jak pracuje, jak odpočívá, jaké má radosti, jaké starosti. Sestavím běžný životopis. Když porovnám ten životopis a chorobopis, tak zjistím, že to do sebe dokonale zapadá. Vysvětlím to pacientovi a poradíme se, co má změnit, aby se uzdravil," popisuje Jan Hnízdil.

Bludný balvan potěšil

V dubnu letošního roku obdržel Jan Hnízdil od společnosti Sisyfos ocenění Bludný balvan „za diskreditaci psychosomatické medicíny v očích odborné i laické veřejnosti." Událost je o poznání peprnější tím, že samotný laureát býval v minulosti členem spolku Sisyfos. Přesto žádnou hořkost necítí. „Mě to ocenění potěšilo. Vlastně mi i pomohlo. Vždycky jsem toužil po nějakém titulu za jménem. CSc. ani Ph.D. jsem nezískal, tak alespoň to ocenění Bludný balvan si píšu zkratkou za jméno: Jan Hnízdil, Bl.b."

Podle Hnízdila je hlavní problém ve vzájemném nepochopení mezi ním a zastánci klasické medicíny. „Oni mi vytýkají, že ty nemoci zjednodušuju. Pravdou je, že se snažím pacientovi maximálně jednoduše a srozumitelně vysvětlit jeho nemoc. Skutečně k tomu používám i lidová přísloví. Veškerá vědecká medicína ale není nic jiného, než složité, klopotné a nákladné potvrzování pravdy lidových přísloví."

autoři: dst , Martin Ocknecht
Spustit audio