Učit děti odolávat obavám a strachu patří do dobré výchovy, myslí si psycholog Jiří Šípek

28. červenec 2020

Současnou pandemii a střídání uvolňování a zpřísňování různých opatření hodnotí psycholog a psychoterapeut Jiří Šípek jako „nešťastný prožitek“. Proč?

„Nejasnost a nepřehlednost je mnohem horší, než nějaká potřeba se uskromnit nebo omezit. Nejstrašnější je, když neumíme pojmenovat problém a nevíme, jak vzniká,“ vysvětluje Šípek.

Čtěte také

Přestože je přesvědčen, že jsou lidé – od epidemiologů po politiky – kteří jsou tu od toho, aby lidem pomáhali se vyznat, považuje současnou situaci za „nešťastný prožitek“.

„Začneme se těšit, máme naději a najednou ‚šlus‘, zase ne. Kdybychom věděli přesně, že ten ‚šlus‘ byl nutný, logický a mně vysvětlený, tak budu sice nešťastný, ale bude to jasné. Ale pokud není, tak tohle střídání světla a tmy nedělá dobře. Jakmile jsou v tom silné emoce a je to situace, která mě může nějak ohrožovat, tak je to střídání docela kruté,“ připomíná psycholog. 

Představení semaforu, který zavádí ministerstvo zdravotnictví a slibuje si od něj právě zpřehlednění epidemiologického stavu v zemi, je podle Šípka přínosné. „Jestli to bude opravdu pomáhat korigovat chování a vyznat se v situaci, to už je jiná věc. Ale myšlenka informačně dávat najevo, v jaké jsme situaci, ta mi přijde dobrá,“ dodává.

Dobrá výchova, geny a trénink

Odolávat obavám, spojeným s krizovými stavy, si můžeme do jisté míry nacvičit, tvrdí psycholog. „Jsou různé techniky. Teď například docela frčí mindfulness – všímavost, která učí člověka, aby měl jistou distanc od toho, co prožívá.“

Čtěte také

„Tomu se ale věnuje jen malá část populace. Většina je asi odkázaná na to, jak je geneticky vybavená. Někdo je odolnější, silnější, nelekne se tak snadno. Jiní to mají při odolávání vůči stresu těžší,“ vysvětluje psycholog.

V přípravě na složité životní události by svou roli měli hrát už rodiče, myslí si Šípek. „Učit děti odolávat obavám a strachu patří do dobré výchovy. Je podstatné, aby se děti učily věřit svým rodičům. To je vybaví k tomu, aby byly sebejistější.“

Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí s Jiřím Šípkem. Mluvili také o tom, jak získal doktorát na DAMU nebo proč se mu nelíbí obrazoborectví bez diskuse.

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.