Tyrolsko bude na deset dní v izolaci. Kvůli ohnisku jihoafrické mutace covidu, píše Der Standard

10. únor 2021

V rakouském Tyrolsku budou od pátku platit nová koronavirová opatření, které vyhlásila vláda ve Vídni. Kabinet Sebastiana Kurze chce spolkovou zemi na deset dnů izolovat od zbytku Rakouska.

Čtěte také

Důvodem je ohnisko nákazy mutací koronaviru z jižní Afriky, vysvětluje Der Standard. Pro odjezd z Tyrolska bude od pátku nutný negativní výsledek testu. Podle vlády ve Vídni s novým krokem souhlasí taky vedení spolkové země Tyrolsko, které dřív jakékoliv zpřísnění důrazně odmítalo.

Podle komentáře v deníku Der Standard jde část zodpovědnosti právě za tyrolskými politiky, kteří nechtěli brát nové ohnisko v druhé půlce ledna v potaz. Na prvním místě totiž byly zájmy místního turistického průmyslu a skiareálů.

Na tyrolském případu se podle komentáře projevují negativa rakouského federalismu. Místo hledání společné řeči nad opatřeními na úrovni obcí, zvolili politici v Tyrolsku jinou strategii. Odsouváním problému ale vyvolali to, co určitě nechtěli, a to zásah spolkové vlády.

Stát, který se bojí svých občanů

Ruský politický systém neumí reagovat na občanské protesty jinak než násilím, dočtete se v komentáři na německém zpravodajském portálu ZEIT Online. Po zatčení bloggera Alexeje Navalného si Rusové pokládají otázku, v jaké zemi vlastně chtějí žít.

Čtěte také

Ruská společnost prochází evoluční změnou, kterou táhnou mladí lidé. Stejně jako před sedmi lety na Ukrajině nebo nedávno v Bělorusku totiž stát násilným potlačením pokojných demonstrací jen stupňuje nespokojenost. 

Tak se chová stát, který se svých občanů bojí. Vypovídá to i o naprosté ztrátě kontaktu mezi Kremlem a demonstranty. Právě Alexeji Navalnému se naopak daří komunikovat i s lidmi v odlehlých částech země, kteří se jinak cítí zapomenuti. Co by měla dělat Evropská unie? Zní závěrečná otázka komentáře. Autor se přimlouvá za sankce, které jsou lepší než jen pouhá slova. Ještě větší smysl ale má podporovat ruskou občanskou společnost.

Nový důl v Anglii?

Místní úřady v severní Anglii narazily na odpor veřejnosti s plánem vybudovat nový uhelný důl. Podle deníku The Independent státní správa po vlně protestů slíbila, že celý návrh přehodnotí. Proti původnímu plánu těžit uhlí jako palivo pro ocelářský průmysl vystoupilo několik desítek vědců. Vybudování prvního dolu po třiceti letech by podle nich šlo zcela proti současné snaze o uhlíkově neutrální společnost. 

Čtěte také

Spojené království bude na podzim hostit světovou konferenci o klimatické změně v Glasgow. Ochránci přírody se tak snažili upozornit na to, že stavba uhelného dolu odporuje cílům summitu. Britská vláda opakovaně tvrdila, že stavba dolu je lokální záležitost, do které kabinet nezasahuje. To ale popudilo ochránce přírody ještě víc. Místní úřady nakonec projekt pozastavily s tím, že v době rozhodnutí ještě místní politici detailně neznali novou klimatickou strategii britské vlády.

Celý přehled zahraničního tisku, který četli Šárka Fenyková a Jan Bumba, najdete v audiozáznamu. 

autoři: Ondřej Elbel , lup
Spustit audio

Související