Tyrannosauři trpěli běžnou ptačí chorobou

1. říjen 2009

Tyrannosaurus je králem dravých dinosaurů jen v lidských představách - v reálu ho velikostí a snad i dravostí překonaly jiné druhy. Podle poslední studie se navíc zdá, že slavného T. Rexe sužovaly i docela obyčejné parazitární choroby.

Dolní čelisti některých fosílií tyrannosaurů obsahují otvory, které paleontologové zatím chápali jako stopy po poranění, které si tyrannosauři navzájem způsobovali svými zuby. Skupina amerických a australských paleontologů ale upozornila i na jinou - a podle nich pravděpodobnější - možnost. Prakticky stejné otvory ve stejných místech čelistí dnešních ptáků zanechává parazitický prvok bičenka Trichomonas gallinae, který způsobuje hnisavé léze.

Bičenka je hojná zejména u holubů a dravých ptáků, kteří se nakazí z masa ulovené kořisti. Infikovaní ptáci mohou parazity přenášet na svá mláďata při krmení zobákem. U tyrannosaurů mohlo být hlavní cestou nákazy jak vzájemné kousání, tak případný kanibalismus. Onemocnění trichomonózou mohlo být v populaci tyrannosaurů často záležitostí, protože stopy po údajném pokousání se vyskytují až u 60 % fosílií dospělých jedinců. Není také vyloučené, že život některých tyrannosaurů ukončili právě drobní parazité.

Výsledky studie zveřejnil PLoS ONE.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.