Týden v pasivním domě

10. září 2012
Třetí dimenze

Pasivní domy jsou v současnosti módním trendem s příjemnými vedlejšími efekty. Komentujeme jejich pojetí i podmínky, které nabízejí k životu.

Spotřeba energie v obytných domech tvoří téměř 40 % celkové spotřeby energie v rámci EU a je jedním z největších zdrojů emisí. Snížit se dá zateplením, až 80 % úspory energie pak přináší výstavba nových pasivních domů. EU schválila směrnici o energetické náročnosti budov, podle které bude počínaje rokem 2021 možná pouze výstavba budov se spotřebou energie blízkou nule. Pozitiva i negativa nízkoenergetických staveb hodnotíme v dnešní repríze Třetí dimenze.

Jeden z prvních pasivních domů stojí v německém Darmstadtu od roku 1990.

Jak se projeví nová směrnice EU v praxi? Je možné, aby se u nás do 10 let stavěly pouze pasivní a nulové domy? Jaké jsou výhody a nevýhody budov s nízkou spotřebou energie? Vyplatí se v důsledku budovy s nízkou energetickou spotřebou?

Pozvání Tamary Urválkové přijali Mgr. Petr Holub, koordinátor iniciativy Šance pro budovy, RNDr. Evžen Korec, CSc., ředitel firmy Ekospol, a Ing. Jan Řežáb, ředitel skupiny JRD s.r.o.

Třetí dimenze začíná dnes ve 14.00.

Témata Třetí dimenze od 10. září do 14. září:

Pondělí: týden v pasivním domě
Úterý: roboti v boji
Středa: citizen science
Čtvrtek: oběti volného času
Pátek: automobil a město

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.