Týden očima Petra Schwarze: Zvláštní hrátky s Luciferem

26. červenec 2020

Vláda se už opět věnuje své oblíbené koronavirové činnosti – oznamování, že něco bude oznámeno, že to bude oznámeno jindy, než bylo původně oznámeno, případně že to, co bude oznámeno, by občané měli nejlépe dělat už dříve, než to bude oznámeno.

Posloucháte rádi komentáře a glosy? Všechny najdete na stránkách mujRozhlas.cz

Tak si mohli patřičný počet oznámení připsat jak premiér Babiš, tak vicepremiér Hamáček. A na ministra zdravotnictví Vojtěcha pak už jen připadlo oznámit, že roušky budou opět povinné, ale jen ve vnitřních prostorách, pokud se tam sejde více lidí. A jen když se sejdou organizovaně, a ne když se sejdou náhodou v hospodě na pivo, pokud to tedy ovšem není organizovaná akce.

Čtěte také

Koronavirus se ale stále rychleji šíří světem, u nás naštěstí zatím rychle nepřibývají těžké případy. Třeba v sousedním Rakousku už jsou roušky zase povinné a k pozoruhodnému obratu dospěl americký prezident Trump, který roušky dlouho zesměšňoval, aby nyní došel k názoru, že jejich nošení „může být vlastenecké“.

Trump stále převratnými myšlenkami ohledně koronaviru přímo hýří – tento týden na Fox News zauvažoval, že kdyby Spojené státy dělaly jen polovinu testů, odhalily by jen polovinu nakažených a ve zprávách by pak nevypadaly tak špatně, ergo testy jsou přeceňované. Logika neprůstřelná, jen hnidopichové upozornili, že počet nakažených, kterých na koronavirus v USA umírá denně kolem tisícovky, by to bohužel nesnížilo.

Ukrajinský prezident Zelenskij doporučil v krátkém videu film Pozemšťané o násilí na zvířatech – tím vyhověl požadavku teroristy, který několik hodin držel jako rukojmí cestující v autobusu. Zelenskij sklidil bouři kritiky upozorňující, že pokud hlava státu osobně vyjednává s teroristy, a navíc jakkoli ustoupí jejich požadavkům, přímo inspiruje teroristy další. Ale když odhlédneme od toho – pro některé prezidenty by soustředit se na doporučování filmů mohlo znamenat určité pole, na kterém by měli méně šancí ztrapňovat sebe a svou zemi.

(Anti)Babiš

Čtěte také

Lídři zemí Evropské unie dospěli na o několik dní prodlouženém summitu ke kýženému kompromisu ohledně záchranného balíku pro ekonomiky. Spokojen se vrátil i český premiér Babiš s tím, že se podařilo pro Česko vydiskutovat víc peněz. Do oslavných fanfár poněkud hodil vidle europarlament, většině jeho poslanců se některé body domluvy nepozdávají.

Jen týden poté, co vláda s podivným zdůvodněním – vyvracejícím její rozhodnutí – podpořila návrh na začlenění práva na obranu se zbraní v ruce do ústavy a všichni zodpovědní ujišťovali, že to ale k žádnému Divokému západu u nás nepovede, protože meze nutné obrany zůstávají stejné, opozicí ovládaný Senát schválil v prvním čtení novelu z dílny senátora Hraby ze STANu, která by právo použít zbraň značně rozšířila. Pokud chce opozice přesvědčit, že stejně nic lepšího než antibabiš opravdu nemá, daří se jí to.

Vražda po internetu

Jedenapadesátiletá paní z amerického Michiganu se rozhodla definitivně zúčtovat s exmanželem, a protože žijeme v čase internetovém, volila přímou cestu a vraždu si objednala na stránce Najměte si zabijáka, která nabízí „řešení problémů“. Jelikož ji nezarazila ani sdělení typu, že „stránka je provozována v souladu se zákonem o ochraně soukromých údajů nájemných vrahů“, musela být překvapena, když skončila ve vězení.

Jak uvedl podnikatel, který web založil k úplně jinému účelu, a pak se nestačil divit, stránka už pomohla zabránit přibližně sto třiceti vraždám. On už stránku provozovat osobně nechce, ale aby absurditě bylo úplně učiněno zadost, bezpečnostní složky ji nechtějí převzít.

Rodiče čtyřměsíčního chlapečka svedli v anglickém Chesterfieldu úspěšný souboj s místní matrikářkou a prosadili si, že se jejich syn bude jmenovat Lucifer. Otec dítěte, sedmatřicetiletý šéf realitní firmy, se pak neopomněl pochlubit svým vítězstvím bulváru a postěžovat si na nepřející úřednici. Syn mu jistě jednou bude vděčný. Ať my nemusíme nést následky hlouposti jiných, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Schwarz
Spustit audio

Související