Týden očima Petra Schwarze: Země neomezených možností, jak zešílet

23. duben 2022

Západní země oslavily největší svátek křesťanského roku, Velikonoce, a během nich moderátorka ruské státní televize oznámila začátek třetí světové války. Rusko hodlá své pravoslavné Velikonoce oslavit tento týden pokračováním vraždění na Ukrajině, ukrajinský návrh na velikonoční klid zbraní odmítlo, naopak pár dnů před svátky zahájilo očekávanou velkou ofenzívu.

Poprvé od druhé světové války šla ke dnu při bojové akci velká válečná loď, ruský křižník Moskva.

Čtěte také

Zatímco Spojené státy na začátku března zrušily test své balistické rakety, aby nehrotily situaci a Kreml si to „špatně nevyložil“, Rusko tento týden svou novou balistickou raketu Sarmat otestovalo, a aby si to Západ „špatně nevyložil“, vrchní velitel invazivních zabijáků Putin potvrdil, že to bylo předvádění svalů, které má „přimět k přemýšlení ty, kdo se v zápalu agresivní rétoriky snaží ohrožovat Rusko“.

To je zvláštní, protože jediný, kdo tu neustále haraší jadernými zbraněmi, je právě Rusko, a právě to také brutálně napadlo svého souseda. Podle západních expertů ale stejně tato raketa žádnou zvláštní novou hrozbu neznamená.

V Moskvě zatkli muže, protože šel nakupovat v modro-žlutých teniskách. Bdělí ruští strážci zákona je označili za „prostředek provokace“.

Ať medvěda udržíme co nejdále od našich domovů

Ze dne na den odstoupil z ředitelského křesla i vedení ropného gigantu Lukoil oligarcha Alekperov, který ruskou agresi kritizoval. Ruské ministerstvo obrany zveřejnilo, čeho chce nyní na Ukrajině dosáhnout – tedy kromě úplného dobytí východu země odříznout Ukrajinu od přístupu k moři, aby nemohla vyvážet své produkty, a získat pozemní přístup do Podněstří v Moldavsku, kde ruská armáda drží separatistický kvazistát, ale přesto se tam prý podle generálmajora Minněkajeva „objevují skutečnosti o útlaku ruskojazyčného obyvatelstva“ – v překladu z ruštiny, po Ukrajině chce Kreml definitivně zabrat i kus Moldavska.

Čtěte také

Vrchní kremelský ideolog Dugin ve svém posledním článku Apokalyptický realismus třeští, že se Rusové stali aktivními účastníky Apokalypsy, že na tom, kdo kontroluje Ukrajinu, prý závisí osud přímo Ducha a že skočila éra materialismu, racionální analýzy, expertů, technokratů, manažerů, a dokonce i ekonomiky. Pán Bůh s námi a Zlý pryč, jak vidno, pouhý středověk už věrozvěstovi jednotné Eurasie pod ruským panstvím nestačí.

Ukrajinský dobrovolník si postěžoval, že mu ruští vojáci ukradli z jeho na čas obsazeného domova všechny trenýrky, než zase utekli. A ruský vůdce Putin vyznamenal za „hrdinství a statečnost, houževnatost a odvahu“ motostřeleckou brigádu, která se „vyznamenala“ masakrem civilistů a dalšími válečnými zločiny v Buči – to aspoň dává možnost pochopit, jak se nyní v ruštině říká vraždění bezbranných, mučení a znásilňování. 

Čtěte také

Podle londýnského Institutu pro strategický dialog se na Facebooku sdílejí častěji dezinformace o ruském masakru v Buči než ověřené zprávy a Slovensko s Českem se mezi 14 sledovanými zeměmi z celého světa ocitly na prvních místech – na Slovensku bylo mezi deseti nejsdílenějšími příspěvky hned sedm těchto bludů, u nás pět.

Pražská učitelka, která sedmákům včetně ukrajinské uprchlice v první lavici místo hodiny slohu kázala žvásty ruské propagandy, mimo jiné i to, že se prý v Kyjevě nic nedělo a byl tam klid, se pohoršila nad tím, že si ji šokovaní žáci nahráli, ona nahrávka ji prý poškozuje. Tomu se říká hrdě stát za svým neochvějným názorem.

Petr Schwarz, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

Podle výzkumníků z Bristolské univerzity jsou určitým způsobem podobné lidské řeči i signály, které si vyměňují houby. V Kanadě žena našla na střeše svého domu ledního medvěda, kalifornské rodině se zpod jejich domu vynořilo po zimním spánku hned medvědů pět. A ulice Ria de Janeira po dvou covidových letech roztančil karneval.

Ať medvěda udržíme co nejdále od našich domovů a můžeme tančit jako v Riu, a ne jako na Titaniku, přeje posluchačům Českého rozhlasu, sobě i celému světu Petr Schwarz.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Schwarz
Spustit audio