Týden očima Petra Schwarze: Závod v matení pojmů

8. prosinec 2018

Česká politická scéna prostě nemůže být ani týden bez skandálu. Někdy ne jednoho.

Minulý víkend unikl interní materiál právníků Evropské komise, kteří došli k závěru, že český premiér Andrej Babiš je v podezření ze střetu zájmů kvůli evropským dotacím čerpaným koncernem Agrofert z Babišova svěřenského fondu. Jestli se toto podezření potvrdí, Česko bude muset unii vracet miliardy korun.

Karel Hvížďala: Už nejde o dotační kauzy Babiše, ale o tvář České republiky

Premiér Andrej Babiš

Pakliže neobhájíme nestrannou policii, justici a svobodná média, ocitneme se po třiceti letech opět ve zlomovém bodě, v němž není ohrožena pouze vláda, ale právní stát, a tím pádem celý režim.

Babiš to ostře odmítl a odvolával se na analýzu ministerstva spravedlnosti, podle které je vše podle českých pravidel v pořádku. A v tom je ten zakopaný pes, podle českých, evropská jsou přísnější. Jenže čerpání evropských dotací musí odpovídat také evropské legislativě, tudíž Babišova obrana je jen míchání jablek s hruškami a matení pojmů.

Půvabnou podrobností pak je, že jako záchranná berlička slouží Babišovi v tomto případě zákon o střetu zájmů přezdívaný „lex Babiš“, který nynějšího premiéra přinutil vložit majetek právě do svěřenských fondů, jinak by už vůbec o střetu zájmů nebylo pochyb.

Babiš přitom proti tomuto zákonu zuřivě bojoval, označoval ho za „protiústavní“, „nelogický“, za „podraz“, nyní je mu tedy tento zákon dobrý. Nesvědčí to zrovna o velké prozíravosti u člověka, který se chce zapsat do dějin jako významný evropský politik.

Ať zdravý rozum umíme používat všichni

Nedávná aféra spojená s kauzou Čapí hnízdo přinesla podle výzkumu agentury STEM Babišovi ještě větší voličskou podporu, uvidíme, co s ní udělá aféra současná. Ale Babišovi voliči jsou věrní, a navíc premiér ví, jak jim z veřejných peněz vyjít vstříc.

Jiří Leschtina: Babiš ve střetu zájmů? Až do roztrhání těla

Premiér Andrej Babiš během tiskové konference v sicilském Palermu

Na veřejnost pronikla analýza právního servisu Evropské komise, že střet zájmů u premiéra Andreje Babiše neskončil převedením jeho majetku do dvou svěřenských fondů.

Takže okamžitě oprášil starší sociálně-demokratický návrh a navrhl, aby děti na prvním stupni základních škol a v posledním ročníku mateřských škol dostávaly obědy zdarma, což státní rozpočet vyjde bratru na pět až šest miliard. V souvislosti s tím, že vládu podporující většina ve sněmovně přehlasovala tento týden senátní veto a dala vládě k volnému použití 22 miliard, které dosud sloužily jako státní rezerva na důchody a likvidaci ekologických škod, je to dost varující.

V době konjunktury by vláda neměla rezervy utrácet, ale vytvářet. Otázkou je, jak dlouho budou voliči věřit tomu, že dostávají zadarmo něco, co si ve skutečnosti musí zaplatit na daních.

Výroční zprávy českých tajných služeb za loňský rok ležely dlouho na vládě, po zveřejnění se ukázalo proč – způsobily pěkný poprask. Zpráva BIS varuje před sílícím ruský a čínským vlivem u nás a rostoucí špionážní aktivitou těchto zemí, které k tomu využívají i své ambasády a upozornila i na lehkovážný přístup českých politiků a státních zaměstnanců, z něhož cizí zpravodajci těží.

Petr Hartman: „Čučkaři“ z BIS znervózňují prezidenta Zemana

Státní vyznamenání, Vladislavský sál, Miloš Zeman

„Čučkaři“ nepotřebují ve svém čele generála. Musí jim stačit plukovník. Myslí si to prezident republiky Miloš Zeman.

Zpráva vojenských zpravodajců pak přímo hovoří o čínském projektu takzvané Nové hedvábné stezky jako o globálním nástroji možné jednostranné čínské expanze a zdroji „rostoucích obav představitelů zemí EU”.  Ano, je to ten projekt, který náš prezident Zeman označuje za „nejvíce fascinující v novodobých dějinách“. Fascinující tedy ten projekt asi je, jen je otázkou, co koho na něm fascinuje a kdo k němu přistupuje zodpovědně a kdo lehkovážně.

Vláda se bude zjištěními tajných služeb zabývat na speciálním lednovém zasedání, z Hradu přišla reakce, která už ani nepřekvapí – prezident Zeman výroční zprávu BIS označil za „plácání“, tajnou službu za „čučkaře“, o čínských a ruských špionech podle něho nejsou konkrétní důkazy a koneckonců BIS žádného z nich nedokázala chytit.

Jenže podle šéfa BIS Koudelky se BIS podařilo rozbít špionážní síť jedné ruské tajné služby a prezident o tom byl informován. Takže na místě je otázka - je prezidentův postoj vůbec ještě lehkovážnost, nebo hlava státu záměrně mate veřejnost?  

Petr Schwarz

No, zprávy z toho týdne nejsou zrovna radostné, tak aspoň perličku na závěr i o jiné službě, horské. Členové té polské museli na zádech snést ze Sněžky sedm samozvaných otužilců, kteří se na horu vydali v mrazu bez jakéhokoli oblečení, oděni pouze ve spodním prádle. Nedošli. Polská horská služba apelovala na používání zdravého rozumu, což je apel, který by se měl brát vážně nejen v Krkonoších.

Ať zdravý rozum umíme používat všichni, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz. 

autor: Petr Schwarz
Spustit audio