Týden očima Petra Schwarze: Zápisky ze země smíchu

22. červen 2019

Britský komik, spisovatel, dokumentarista a na Oxfordu vystudovaný historik Michael Palin označil za nejvtipnější národ na světě nás, Čechy.

„Mají pocit, že smát se dá všemu,“ uvedl člen legendárních Monty Pythonů. Co nám taky zbývá, když máme poslouchat, co naši mocní zcela vážně tvrdí.

Petr Holub: Agentura pro sport, nebo sportovní funkcionáře?

Vládní zmocněnec pro sport Milan Hnilička (za ANO).

Jen díky hlasům dvou nezávislých poslanců, bývalých členů klubu Okamurovců, byl schválen zákon, podle kterého vznikne Národní sportovní agentura.

Tak třeba tento týden poslanec za hnutí ANO Kolovratník navrhl, aby se od přespříštího roku za dálniční známku platily 2 000 korun ročně, o pětistovku a tedy o třetinu víc, než teď. „Když řidiči dají stranou emoce, tak by měli ten návrh pochopit,“ řekl Kolovratník Novinkám. Ano, chápeme to, a nejen řidiči.

Kolovratník dává tento návrh ve chvíli, kdy ministerstvo dopravy i financí už ve svých rozpočtech s tímto příjmem počítají, ale vláda se jaksi zdráhá po voličích tyhle peníze požadovat „na vlastní ústa“. A jak ministerstvo financí oznámilo, i pro další roky počítá s čtyřicetimiliardovým schodkem státního rozpočtu, přitom jen udržet aspoň tento schodek ještě i letos bude pořádná fuška. Období dárků voličům skončilo, peníze nejsou, je čas začít platit.  

Také tento týden třeba vznikl rozhodnutím Sněmovny fungl nový úřad, Národní sportovní agentura. Od ministerstva školství převezme celou sportovní agendu včetně dotací, a že nejsou malé. Tenhle úřad vzniká v době, kdy ministerstva mají paušálně snížit počet úředníků o deset procent, právě aby se ušetřilo. „Cílem podpory sportu je sjednocení národa jako při olympiádě v Naganu,“ vysvětlil premiér Babiš vyšší účel vzniku nového úřadu.

Opatrnost před velkými zvířaty

Karel Hvížďala: 23. června nepůjde na Letné jen o demonstraci

Více než půl milionu lidí se sešlo 26.listopadu 1989 na pražské Letenské pláni

Na Letné bude 23. června ohlášena hlasitě změna politického paradigmatu.

V jednom má pravdu, nic jiného než fandění sportovcům tento národ v dnešní situaci asi nesjednotí. Na druhou stranu je otázka, jestli zrovna to tehdejší naganské sjednocení by bylo Babišovi po chuti. Tenkrát totiž zástupy provolávaly „Hašek na Hrad“, a když vezmeme v úvahu Dominátorovo nedávné vystoupení na demonstraci pořádané Milionem chvilek pro demokracii… ne, to Nagano by se premiérovi nelíbilo. Oni totiž voliči při fandění sportovcům můžou na chvíli zapomenout na aktuální skandály mocných, ale taky se to může vůči těm mocným dost ošklivě otočit.

Bývalý prezident Klaus zase vyrazil na plavbu velkou výletní lodí kolem Británie a svými zápisky z cesty také dokázal… no, zaujmout. Postěžoval si, jak ho zlobí, že velké mezinárodní firmy, včetně provozovatele lodi, na které se plavil, provozují multikulturalismus v praxi, což Klaus vidí v tom, že ho na oné lodi obsluhovali číšníci mnoha národností a z různých světadílů. „Já v tom vidím záměr kosmopolitů – hranice mezi státy a národy co nejvíce zlikvidovat. Všichni se přece můžeme mít rádi, to si asi myslí i šéfové EU,“ svěřil se bývalý prezident.

Klaus: Neměl bych problém s EU, kdyby Evropská unie nebyla. Bylo by jen společenství států

Bývalý prezident Václav Klaus na recepci pořádané ruskou ambasádou

Volební kampaň do Evropského parlamentu, změna Evropské unie, brexit a czexit i odpověď na to, proč si myslí, že se Unie přeměnila v postdemokratické monstrum. Témata pro bývalého prezidenta Václava Klause v Interview Plus.

No, nevím, jestli si šéfové EU myslí, že se všichni můžeme mít rádi, rozhodně si to ale třeba myslel jistý Ježíš, zvaný Kristus a přímo učil, že máme milovat bližního svého. A také se tvrdí, že to jeho učení je základem naší civilizace, tak nevím.

Ale nedosti na tom, o pár řádků výše Klaus vysvětlil, že na onu plavbu byl pozván, aby přednášel, což je ostatně jeho dlouhodobě oblíbená a skvěle honorovaná výdělečná činnost. Zařadil se tedy také jako příslušník dalšího národa mezi ty, kteří zde pracovali, kosmopolita jeden skrytý.

Když už jsme u toho multikulturalismu a Velké Británie, tento týden tam poslali na dlouho do vězení dva nácky, kteří vyhrožovali smrtí princi Harrymu kvůli tomu, že si vzal poloviční Afroameričanku a nazvali ho „zrádcem rasy“. Kovaní bílí Britové se příznačně jmenují Szewczuk a Dunn-Koczorowski.  

Petr Schwarz

To čeští policisté varovali, že na Jindřichohradecku se pohybuje nějaká velká kočka, zřejmě puma americká. Je to zvláštní, normálně se puma objevuje v českých zemích až v pokročilejší okurkové sezóně a pak zas pravidelně mizí v neznámu. Každopádně opatrnost, a nejen před velkými kočkami ale i jinými velkými zvířaty, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Schwarz
Spustit audio