Týden očima Petra Schwarze: Vítejte v novém roce. Zatím ještě šílenějším

9. leden 2021

Pro většinu lidí ten loňský rok opravdu za moc nestál, první dny toho letošního se ale nesly především v duchu proslulého ruského úsloví „lépe už bylo“.

Vpád davu radikálních příznivců dosluhujícího amerického prezidenta Trumpa do sídla Kongresu, který právě jednal o formálním potvrzení volby Joea Bidena prezidentem novým, ukázal, jak může i tradiční demokracii poškodit bezskrupulózní politik odmítající se podřídit výsledkům voleb a vzdát se moci.

Čtěte také

Na Trumpovy praktické politické kroky během celého jeho volebního období mohou být názory různé, závěr jeho panování ale nade vší pochybnost ukázal, že spíše než jako demokratický politik sloužící všem občanům své země se chápal jako vůdce sekty, silné a početné.

Ukázal, že nejenom totalitní režim, ale i nezodpovědný politik demokratického státu může přímou i nepřímou podporou a šířením různých konspiračních teorií svým příznivcům pokřivit vnímání reality a přimět je, aby více než demokratickým principům věřili ve svého vyvoleného spasitele. Jako vůdce sekty pak mohl členy své politické strany přesvědčovat, aby změnili výsledky voleb, protože prý jsou zfalšované, i když ani jeho administrativa nic takového prostě nemohla potvrdit.

Ať neztratíme schopnost vnímat realitu takovou, jaká je

Jako vůdce sekty své příznivce ještě po útoku na Kapitol ujišťoval, že jsou bojovníci za pravdu, protože volby byly ukradené, že je chápe a miluje je, že jsou výjimeční – i když by tedy už měli jít domů. A jako vůdce sekty je zklamal, když s časovým odstupem a poté, co ho i jeho dlouholetí spolupracovníci začali na protest opouštět, ony násilnosti, které vyvolal, najednou odsoudil a oznámil, že moc předá.

Čtěte také

Není divu, že část jeho následovníků se domnívá, že toto prohlášení je „nepřáteli“ zfalšované a že jejich vůdce a spasitel si moc udrží. Trump po sobě zanechává Spojené státy hluboce rozdělené, ne ale už jen názorově, ale i ve vnímání faktů, ve vnímání reálného světa. Pro celou Ameriku, a nejen pro ni, nastává velice těžké období.

V Česku po svátcích začal ještě silněji řádit koronavirus, a jak už se stalo zvykem, vláda působí bezradně, žádá o čas, stěžuje si na nevyzpytatelnost lidí a poukazuje na to, že pandemie řádí i jinde – to k uklidnění veřejnosti zrovna nepřispívá. Navíc v situaci, kdy počet nakažených nás řadí na první místo na celé planetě a počet mrtvých na místo čtvrté. 

A i v přípravě strategie očkování stále Česko jen dohání jiné země, podle premiéra Babiše na přípravu této strategie neměli úředníci čas, protože museli dělat jiné věci. Mezitím narůstá zoufalství těch, které protikoronavirová opatření ekonomicky táhnou ke dnu, například provozovatelů restaurací nebo lidí z horských oblastí, závislých na lyžařské sezóně – pro které sice vláda tvrdí, že dělá dost, ale oni si to mohou myslet jen těžko.

Čtěte také

A chaotická, nepředvídatelná i nelogická protiepidemická opatření vedla k tomu, že stále klesá ochota je dodržovat. Pak už je jen smutnou perličkou, že stále mnoho lidí řeší hlavně to, aby náhodou nebyli ti zodpovědní, kteří se nechají naočkovat a pokusí se tak přispět ke zkrocení pandemie, nějak, byť nepřímo, zvýhodněni. I nás ještě čeká těžká doba.

Britský premiér Johnson uhájil proti Bruselu suverenitu Spojeného království, a tak hned poté, co se jeho vláda zbavila oněch démonických evropských regulací, mohla začít se svými vlastními – oznámila, že zakáže slevové akce na potraviny s vysokým obsahem tuku, soli nebo cukru, určí, kde v obchodech se takové zboží bude smět vystavovat, a v restauracích také zakáže slazené nápoje z takzvaných bezedných kelímků.

Petr Schwarz

Japonská vláda se rozhodla bojovat s velice nízkou porodností a vymíráním populace za pomoci umělé inteligence. Letos chce přispět v přepočtu více než čtyřmi sty miliony korun na vyhledávání ideálních protějšků pomocí algoritmů zpracovávajících data z matrik a vyplněných formulářů. Ať neztratíme schopnost vnímat realitu takovou, jaká je, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Schwarz
Spustit audio