Týden očima Petra Schwarze: Účty, ruské kolo a let do neznáma

17. září 2022

Vláda oznámila, na jaké výši zastropuje ceny elektřiny a plynu pro maloodběratele, a schytala kritiku zprava zleva. Úskalím cenového stropu je skutečnost, že těm, kdo spotřebují více energií, stát přispěje větší částkou, navíc toto opatření energetickou krizi pro spotřebitele zmírní, ale také prodlouží. Opozice požadovala strop nižší, vláda oponuje, že více než plánovaných 130 miliard na to dát nemůže.

Ostatně Národní rozpočtová rada varovala, že rozdíl mezi příjmy a výdaji státu se stále zvětšuje a v řádu let hrozí, že pokud se nepřijmou i nepopulární kroky, stát na své výdaje nebude mít kde brát peníze.

Čtěte také

Prezident Zeman si i své poslední měsíce na Hradě vyřizuje účty – odmítl jmenovat soudcem státního zástupce Bodláka, který zase odmítl Zemanovo podezření, že byla při jeho hospitalizaci spáchána sabotáž.

Začal ostře sledovaný proces v kauze farmy Čapí hnízdo – expremiér Babiš zopakoval, že je to prý politický proces, jeho manželka Monika odmítla vypovídat, jeho syn Andrej mladší uvedl, že podpisy na převodech akcií farmy nejsou jeho, a spoluobžalovaná Jana Nagyová vzala případnou vinu pouze na sebe a omluvila se Babišově rodině. Nagyová kandiduje do Senátu a podle serveru Seznam Zprávy stráví expremiér Babiš čtyři dny předvolebního týdne podporou její kampaně.

Ať vždy dokážeme najít místo bezpečného přistání

Čtěte také

Ukrajinská armáda přinutila u Charkova ruské okupanty k rychlému ústupu a osvobodila tisíce kilometrů čtverečních obsazeného území včetně strategických měst Kupjansk a Izjum. V Izjumu Ukrajinci objevili masový hrob se stovkami mrtvých těl, většina z nich má být civilistů a mnohá nesou známky mučení.

Ruská média tou dobou jako zprávu dne hlásila, že prezident Putin v Moskvě otevřel největší ruské kolo v Evropě. To ale mělo hned první den poruchy a druhý den už ho neuvedli do provozu vůbec – prý proto, že svézt na něm se chtělo moc lidí, tak aby zájem „zředili“, což je tedy metoda dost nevídaná.

Premiér Mišustin oznámil, že Rusko zavede nový svátek – Den pracovníků Rospotrebnadzoru, federálního státního hygienického a epidemiologického dozoru. Slavit se má 15. září, to ale už právě bylo, takže se bude slavit až za rok. Ale koneckonců podle Mišustina pracovníci onoho úřadu považují 15. září za svůj svátek už desítky let, takže jeden rok nehraje velkou roli.

Čtěte také

Polský Sejm přijal poměrem hlasů 418 : 4 rezoluci, podle které má Varšava požadovat po Německu odškodné za útrapy způsobené 2. světovou válkou ve výši více než 32 bilionů korun. Podle poválečné Postupimské dohody měl ale reparace Polsku vyplatit ze svého podílu Sovětský svaz, který si také připojil východní území tehdejšího Polska, jako náhradu Varšava dostala rozsáhlá německá území, vylidněná odsunem německého obyvatelstva.

Podle pákistánské ministryně pro životní prostředí Rehmánové by chudé země vystavené důsledkům globálního oteplování měly dostat odškodnění od bohatých států za to, že jejich průmysl klimatickou změnu způsobil. Pákistán, jehož třetinu území nyní zaplavily katastrofální povodně, označila Rehmánová za epicentrum krize oteplováním způsobené.

Poslanci Evropského parlamentu se výraznou většinou hlasů usnesli, že Maďarsko pod vládou premiéra Orbána už nelze považovat za plnohodnotnou demokracii, a pro tamní režim navrhli označení „hybridní režim volební autokracie“.

Čtěte také

Europoslanec za SPD Blaško, který na sebe v Evropském parlamentu nejvíce upozornil asi tím, že při hymně Evropské unie, od které bere plat, zůstal se svým stranickým kolegou Davidem sedět, opustil řady Okamurova hnutí s odůvodněním, že v něm panují nedemokratické praktiky – podle Tomia Okamury se ale Blaško urazil, když ho SPD nenominovala jako kandidáta na prezidenta republiky – to koneckonců také dost vypovídá o tom, koho si SPD vybrala za svého zástupce.

U pobřeží Nového Zélandu zahynulo pět lidí po srážce člunu s vorvaněm. Čtrnáct set kilometrů na kole urazil muž z belgického Lutychu do jihofrancouzského Nice, aby v tamní pekárně ochutnal croissant s levandulovou příchutí, o kterém se dozvěděl z televize. Po dosažení cíle oznámil, že ony croissanty jsou dobré, ale daly by se ještě vylepšit.

Petr Schwarz, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

Čtyřicetiletý muž z Číny uletěl balónem 300 kilometrů při neplánované cestě do neznáma. Z upoutaného balónu sbíral piniové oříšky z korun stromů, poutací lano se ale uvolnilo, balón vzlétl do výšky a vítr ho odvál do dálav. Teprve po dvou dnech, strávených v úzkém koši balónu ve stoje, se nedobrovolnému cestovateli podařilo bezpečně přistát. Ať si s námi síly, které neumíme ovlivnit, jen tak zbůhdarma nepohrávají a ať také vždy dokážeme najít místo bezpečného přistání, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Schwarz
Spustit audio