Týden očima Petra Schwarze: Ten neví to a ten zas tohle…, a všichni dohromady mají moc

15. květen 2021

Od začátku týdne povolila vláda spustit lyžařské vleky a lanovky, v pondělí od rána tak bylo možné na Červenohorském sedle lyžovat, v poledne sníh na poslední tamní sjezdovce roztál. Tatérům vláda výslovně povolila otevřít salóny, ministerstvo zdravotnictví ale výslovně zakázalo „provádět činnosti, které vedou k narušení integrity kůže“ – to je kupodivu právě něco, co mají tatéři v popisu práce.

Než to vláda opravila, vicepremiér Havlíček tatérům doporučil, aby v otevřených salónech „konzultovali“.

Čtěte také

Opakovaně vláda ujistila, že její prioritou je vrátit žáky a studenty do škol, a tak týden před středními a vysokými školami otevře od pozítří restaurační zahrádky. Aby se na nich studenti a další mladí nezdržovali, vláda tam původně zakázala wi-fi a hudbu – wifinu pak zas povolila a zároveň uznala, že hospodští nemohou kontrolovat potvrzení o očkování, negativním testu nebo prodělání covidu, takže tato potvrzení budou muset hosté zahrádek pod hrozbou pokuty ukazovat hygienikům a policistům, jestli tedy ti na kontroly budou schopni najít kapacity.

Pořadatelé už rovněž povolených venkovních kulturních akcí přitom u návštěvníků tato potvrzení kontrolovat musí, logiku ve vládních opatřeních už ale asi nehledá ani ten největší optimista. Mimochodem, středoškoláci se mají vrátit do lavic v den, kdy začínají maturity, takže učit se budou v tom týdnu těžko, vysokoškoláci zase v době, kdy už velké části z nich skončí přednášky a začne zkouškové období.

Snaha uniknout době, která šílí

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman podal rezignaci, zdůvodnil ji tlakem ze strany ministryně spravedlnosti Benešové s tím, že odrážení jejích útoků mu zabraňuje věnovat se práci, Benešová tak nyní bude hledat jeho nástupce.

Čtěte také

V těžko uvěřitelný závod v rychlosti klikání proměnilo ministerstvo pro místní rozvoj rozdělování miliard mimořádných evropských dotací pro nemocnice. Po splnění relativně jednoduchých kritérií o úspěchu žádosti v podstatě rozhodovalo, které nemocnice ji dokázaly v určený čas odkliknout nejdříve. Ministryně Dostálová odmítla jakékoli pochybení, po tvrdé kritice ale další kolo této podivné soutěže odložila.

Ministr zdravotnictví Arenberger poděkoval novinářům, že mu vysvětlili rozdíl mezi daňovým a majetkovým přiznáním. Kvůli nepochopení tohoto rozdílu prý původně nepřiznal stomilionový majetek a mnohamilionové příjmy. Střet zájmů také asi nepochopil, Vinohradské nemocnici, kterou předtím vedl, pronajímal za miliony ročně svou nemovitost.

Klinické studie prováděné v rámci jeho soukromé ordinace by se prý nemocnici nerentovaly, podle zjištění médií ale příjmy nemocnice z této lukrativní činnosti od Arenbergerova nástupu do ředitelské funkce klesaly. K rezignaci ministr důvod nevidí – to už také asi nikoho nepřekvapí.

Čtěte také

Dost těžko se chápe krok obou opozičních koalic – vyvolaly hlasování o nedůvěře vládě na začátku června, jeho výsledek ale bude záviset na postoji komunistů. Nedůvěra sněmovny vládě by ale jen dala další páku do rukou Hradu s jeho vstřícnými postoji k Rusku – to zřejmě cílem opozice být nemá.

Prezident Zeman přitom tento týden dal diplomaticky najevo svou nelibost nad současnými postoji vlády tím, že při hradní verzi pietního aktu za oběti koronaviru s třiceti tisíci svíček v plastových pivních kelímcích nepřímo připsal Babišovu kabinetu za tyto oběti zodpovědnost. A Rusko oficiálně zveřejnilo svůj seznam nepřátelských zemí s pouhými dvěma položkami – Českem a Spojenými státy.

Až uprostřed obchodu zaparkovala v Jeseníku svůj vůz žena, která zazmatkovala za volantem a skleněnými dveřmi projela z parkoviště mezi regály. Nechtěně tak poskytla působivou ilustraci nákupní horečky po otevření dlouho uzavřených obchodů.

Petr Schwarz

Půl roku pohřešovanou téměř padesátiletou ženu v americkém Utahu našli policisté v nehostinném odlehlém kaňonu. Policistům oznámila, že si potřebovala odpočinout od lidí a do kaňonu se chce vrátit. Místní strážce zákona neskrýval obdiv, za 30 let služby se nesetkal s tím, že by někdo v takových podmínkách dokázal mrazivou zimu přežít. Potraviny nalezené v malém opuštěném stanu žena doplňovala rostlinami, jejich plody a vodou z řeky. Ať nemusíme zacházet do extrémů ve snaze uniknout době, která vymknuta z kloubů šílí, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Schwarz
Spustit audio