Týden očima Petra Schwarze: Tajnosti, co nejsou tajné a další mimořádnosti

20. květen 2023

Tenhle týden byl zaznamenání hodných událostí plný, ale začít musím u jediné – Český rozhlas oslavil sto let od svého prvního veřejného vysílání. A tak tedy k těm dalším: Před rychle se blížící hlavní turistickou sezonou zasáhly velké povodně dvě z nejoblíbenějších destinací českých dovolenkářů, jaderský sever Itálie a Chorvatsko. Zvláště Itálie hlásí mrtvé a ohromné škody, zrušen musel být i slavný závod Formule 1 v Imole.

Český prezident Pavel vyrazil na pracovní návštěvu Bavorska stylově na motorce BMW a česká ministryně obrany Černochová se chystá do Ameriky, aby tam podepsala bezpečnostní dohodu se Spojenými státy, kterou už mají mimochodem podepsanou tři čtvrtiny států NATO včetně třeba sousedního Slovenska či Maďarska.

Čtěte také

Cesta Černochové je asi tak tajná jako to, že jednou za rok přicházejí Vánoce, to ale nebránilo šéfovi SPD Okamurovi, aby ve sněmovně nezačal hřímat, že prý vláda podniká utajovanou misi, která, jak doplnil sám vzápětí, tedy tak utajovaná vlastně není. A teď si vyberte.

Také Okamurovi vadilo, že prý ministryně Černochová o této záležitosti nejednala s jeho partají, což se vzápětí také ukázalo jako nepravdivá informace – akorát možná Okamurovi lidé zapomněli svému šéfovi o tom jednání říci. Nebo na to zapomněl on. A vládu označil za válečné štváče, kteří chtějí zemi zatáhnout do války, což už je takový okamurovský folklór, kterému asi příliš nevěří ani ti, kteří ho opakují.

Každopádně země, která v uplynulém století byla hned dvakrát obsazena cizími vojsky, potřebuje dobré bezpečností zakotvení, proti kterému mohou být jen ti, kdo by radši, aby v Česku opět o všem důležitém rozhodoval Kreml.

Ať věnujeme své síly smysluplnějším činům

Čtěte také

Ale ve sněmovně se děly i smysluplnější věci, tedy aspoň kromě včerejška, kdy ji zablokovalo hnutí ANO ve snaze bránit svého šéfa Babiše proti vládní novele zákona, která by měla zpřísnit zákaz vlastnictví médií vrcholnými politiky.

Už předtím vládní koalice protlačila novelu, která odpouští dlužníkům na daních a sociálním pojištění pokuty či úroky z prodlení, pokud ovšem svůj dluh plně zaplatí, což by do státní pokladny přineslo až 18 miliard. A mimochodem, tenhle týden zvolením nového vedení města v Děčíně definitivně skončilo pokus opozičních hnutí ANO a SPD ukázat, jaký ráj by to byl, kdyby vládly spolu.

V Děčíně to zkoušely půl roku od voleb, do kterých šly s tím, že zastaví zdražování a vůbec bude líp – podle zjištění Novinek ale naopak hned výrazně zdražily vstup do místní zoo, místo veřejné dopravy zdarma pro děti a důchodce slibované SPD chystaly veřejnou dopravu zdražit stejně jako odvoz odpadů, pak se pokusily město zadlužit stovkami milionů a nakonec se jejich koalice rozpadla a ANO už dnes vládne městu s jinými partnery.

Čtěte také

Místní poslanec sněmovny za SPD Foldyna za své nesplněné sliby viní vládu, jak jinak, jenže ta vládla už v době, kdy on sliboval, takže dobře věděl, do čeho jde – jenže je vždy jednodušší slibovat, než sliby dodržovat, a to neplatí jen pro opozici.

Na Slovensku prezidentka Čaputová jmenovala novou vládu, na rozdíl od Česka je to první slovenská úřednická vláda, poprvé slovenský kabinet vede premiér maďarské národnosti Ľudovít Ódor, bývalý viceguvernér Národní banky, a na rozdíl od poslední české úřednické vlády prezidenta Zemana žádný ze slovenských úřednických ministrů nebude kandidovat v nadcházejících volbách.

Ruská Státní duma na návrh ruského vůdce Putina schválila odstoupení země od smlouvy o konvenčních zbraních v Evropě, což byla jedna z klíčových odzbrojovacích smluv konce studené války. V Polsku se blíží volby a tak vláda rozhodla o tom, že dálnice budou pro osobní auta bez poplatku.

Čtěte také

V Berlíně řidiči napadli a zmlátili extrémistické ekologické aktivisty ze skupiny Poslední generace, když se pokoušeli přilepit k vozovce a zablokovat dopravu v centru města. Třináctiletá školačka na Floridě ranou do čumáku zahnala žraloka, který ji při koupání v moři napadl a zachránila život sobě i své kamarádce, vyvázla s devatenácti stehy po celém těle.

V Jižní Koreji si skupina mužů, kteří chtěli krást pohonné hmoty, pronajala celý hotel a z něj měsíc kopala pod velice rušnou silnicí tunel k potrubí. Policie zlodějům záměr překazila, až když jim k cíli chybělo 30 centimetrů, stačili však vážně narušit statiku jak oné silnice, tak hotelu.

Petr Schwarz, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

A ve světoznámém rakouském Hallstattu, městečku s tak krásnou scenérií, že si v Číně vybudovali jeho kopii, chtěli bojovat proti přílišnému turismu tím, že postavili dřevěnou stěnu na místě, odkud je nejhezčí výhled a kde si turisté nejčastěji pořizují selfíčka. Už po jednom víkendu ale poznali, jaká je to hloupost a stěnu odstranili. Ať věnujeme své síly smysluplnějším činům, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Schwarz
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.