Týden očima Petra Schwarze: Stará želva, strašáci, tajtrdlíci a bageta

3. prosinec 2022

Máme za sebou první týden adventu a vánoční nákupní šílenství stoupá krize nekrize. Po dálnici D1 pobíhali koně, v lese u Lovětína explodovala studánka a v Praze zastavil tramvaje na kolejích stojící mercedes, kterému došel benzín. Cena benzínu u nás klesla na úroveň před ruskou agresí proti Ukrajině a i cena ropy na světových trzích už se dostala k předválečným hodnotám.

Inflace v eurozóně klesla aspoň na deset procent, jenže u nás se eurem neplatí. Poslanecká sněmovna schválila vládní návrh rozpočtu na příští rok, který nevzbudil ani náznak nadšení. Schodek má mít 295 miliard a tak nějak obecně se tuší, že asi ani to stejně nemůže stačit.

Čtěte také

Mezi prezidentskými uchazeči stále výrazněji krystalizuje silná trojka – Andrej Babiš má podle posledních čísel z průzkumů veřejného mínění preference necelých 30 procent, Petr Pavel a Danuše Nerudová pětadvacet, ostatní kandidáti se pohybují v preferencích jednociferných.

Dosavadní prezident Miloš Zeman rozhodl, že příští rok budou opět jednou po letech vystaveny na Hradě korunovační klenoty – zatím není známo, zda to bude jako tradičně k prezidentské volbě, k závěru Zemanova panování, nebo z nějakého jiného důvodu. Každopádně lze jen doufat, že příští hlava státu při pohledu na korunovační klenoty také nepodlehne dojmu, že jí jsou prezidentské pravomoci k pořádnému panování příliš úzké, a ani se nebude nad klenoty potácet. A nejstarší známá želva na světě se dožila 190 let.

Příjemné předvánoční setkávání

Organizátor nejnavštěvovanějších protivládních a proruskou rétorikou oplývajících demonstrací Vrabel se i z balkánského Srbska snaží udržet pozornost veřejnosti české, a tak děsil své příznivce tvrzením, že česká vláda chce koupit nové americké stíhačky proto, aby z nich mohla sypat jaderné bomby na Rusko.

Čtěte také

To má jen dvě poměrně zásadní chybičky: zaprvé, ta letadla nemáme a ještě dlouhá léta mít ani nemůžeme, a zadruhé, jaderné bomby nemáme a ani mít nemůžeme vůbec. Přetrvává proto pouze pochybnost, zda tento pán svým šířením poplašných zpráv směřuje spíše k cele zamřížované, nebo vypolstrované.

Koneckonců, jediné hlasy hrozící protivníkovi jadernými útoky zaznívají právě z Ruska, a to opakovaně. V ostře sledovaném pořadu jednoho z nejpřednějších kremelských propagandistů Solovjova na prvním ruském televizním kanálu jeden z hostů navrhoval, že by třeba Rusko mohlo odpálit jadernou bombu nad Atlantikem tak, aby radiace zasáhla Velkou Británii, a pak tvrdit, že s tím Rusko nemá nic společného, protože prý jen strach o vlastní životy přivede lidi na Západě k rozumu.

Přeloženo, k podvolení se ruským ambicím přisvojovat si vše, co je v dosahu. Jiný host v jiném vydání stejného pořadu tento týden zase předkládal vizi, že Rusko může během deseti až dvaceti let obnovit svou kontrolu nad východní Evropou, od Polska po Balkán, a všechny národy, která tam žijí a které si prý jen říkají nezávislé, budou pohlceny do velkého ruského impéria a v Evropě tak vznikne nová, dvousetmilionová ruskojazyčná skupina, mluvící jedním společným jazykem.

Čtěte také

Ano, můžeme si říkat, že to jsou nějací tajtrdlíci a že se v Rusku asi letos urodila přemíra halucinogenních houbiček, ale to má také dvě chybičky. Zaprvé, kdybychom ty tajtrdlíky pozorně poslouchali dříve, mohli jsme si ušetřit překvapení nad tím, že Rusko vyvolalo ničivou válku a hrozí ještě mnohem ničivější, zadruhé, ukazuje to, k čemu Kremlem přímo kontrolovaná státní televize vychovává ruské publikum.

Ale dál. Podle Světové zdravotnické organizace má už 90 procent lidí na naší planetě nějakou imunitu proti koronaviru, proti šířící se hlouposti ale bohužel zatím hodně lidí imunitu nemá žádnou.

Petr Schwarz, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

UNESCO zapsalo oficiálně francouzskou bagetu na seznam světového kulturního dědictví. A právě ve Francii vysoudil po sedmi letech tahanic odškodné bývalý zaměstnanec konzultační firmy, který byl vyhozen ze zaměstnání kvůli tomu, že podle názoru zaměstnavatele nebyl dost zábavný a ani se nechtěl účastnit častých firemních večírků. Příjemné předvánoční setkávání a co nejvíce klidu a míru přeje do druhého adventního týdne posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Schwarz
Spustit audio