Týden očima Petra Schwarze: Sedmnáct soudních zastavení jara a jiné příběhy

19. červen 2021

Na záchodcích základní školy v Mladé Boleslavi pokousal jednoho žáka pavouk sklípkan. V kuchyni hotelu ve Starém Smokovci ve Vysokých Tatrách se zčista jasna objevil mladý medvěd, prošel tam dveřmi na fotobuňku. Americký prezident Biden se v Ženevě poprvé setkal se svým ruským protějškem Putinem, od schůzky se dopředu nic nečekalo a nic moc také nepřinesla. Před novináře předstoupili státníci po setkání každý zvlášť, což se ale vědělo dopředu.

Prezident Zeman vedl reprezentativní českou delegaci na summitu NATO v Bruselu, tři desítky lídrů aliančních zemí na něm vyjádřily Česku podporu v jeho problémech s Ruskem.

Čtěte také

Zeman ve svém projevu zkritizoval odchod aliančních vojáků z Afghánistánu, vyfotil se s ostatními lídry a odjel domů, aniž předstoupil před novináře, což také bylo známé dopředu. Akorát tedy nevíme, jestli český prezident za podporu spojencům alespoň poděkoval, Hrad si v tomto ohledu uložil jedno ze svých mlčení. Důležitým tématem jednání bylo i dodržování finančních závazků členských zemí, které zrovna Česko zdaleka nedodržuje a ani v tříletém horizontu současná vláda dodržovat nehodlá, přestože lepší je v tomto ohledu už i Albánie.

Premiér Babiš pro změnu ostře zkritizoval Evropskou unii, musíme v ní podle něho neustále bojovat za národní zájmy, protože Unie prý nenaplňuje úplně přesně to, co by bylo pro Česko nejvýhodnější.

Ať vždy najdeme někoho, na koho se můžeme s důvěrou obrátit

Podle Babiše by se měla zasadit o snížení zdanění, byrokracie a více inovací, což zní zvláštně v situaci, kdy po snížení daní zaměstnancům Babišova vláda na příští rok naplánovala ještě větší dluhový zásek než v loňském koronavirovém roce, z daní bohatších evropských zemí k nám směřují dlouhé miliardy dotací, bez kterých by schodek českého rozpočtu byl ještě mnohem hlubší, a co se týká inovací, právě Babišův kabinet hodlá na příští rok sebrat velké peníze jak české vědě, tak vysokým školám. A mimochodem, celých deset procent i z rozpočtu kultury, aby to bylo kompletní.

Čtěte také

Babišovo volání po tom, aby se Unie soustředila na společný trh a to ostatní nechala na později, přišlo v týdnu, kdy konečně začalo jednání s Polskem o dole Turów na české hranici, ke kterému se českým politikům přes proklamované skvělé visegrádské vztahy naše severní sousedy nedařilo přimět až do zásahu evropských institucí. Těžko říci, kde čeští vrcholní politici vzali přesvědčení, že nejlepší je budovat zemi pověst pasažéra, který nejlépe umí brát a kritizovat.

Soud zrušil zase další přijatá protikoronavirová opatření, podle ministra zdravotnictví Vojtěcha zatím jeho úřad prohrál 17 těchto sporů, vskutku jarní sprcha.

Bojovníci proti očkování, testování, rouškám a vůbec všemu proticovidovému v čele s poslancem Volným dostali těžkou ránu – v Rusku, jehož proticovidovou politiku často dávali za příklad, hodlají část obyvatel očkovat povinně.

Čtěte také

Poslanecká sněmovna se téměř raritně napříč vládními i opozičními stranami dokázala naprosto shodnout i na něčem jiném, než je brzký konec pátečního jednání a odjezd domů – 141 hlasy proti pouhým třem doplnila přímo do ústavy právo na obranu se zbraní v ruce, což má být hlavně výstražně vztyčený prst vůči Bruselu, že Češi si své bouchačky napříště brát nenechají, když už se nepodařilo zabránit omezení samopalů v rukou civilistů.

Poslankyně ODS Černochová v této souvislosti připomněla hrdiny odboje Gabčíka, Kubiše a další a vyjmenovávala jejich civilní povolání, v čemž je dost těžké najít nějakou logiku: za prvé, v té chvíli byli vojáci a ne civilisté, za druhé, bojovali proti okupantům, kteří tu jaksi nejsou, a za třetí jakýkoli podobný paragraf by jim v ničem nepomohl a ani by je nezajímal.

Petr Schwarz

Obyvatelé sibiřské vesnice Věrchnyj Karbuš, založené kdysi ruskými Němci, požádali Angelu Merkelovou, aby jim nechala vyasfaltovat místní prašnou cestu, která je značnou část roku neschůdná a nesjízdná. Vyjádřili naději, že to ruskou vládu neurazí, ostatně tu i další úřady o totéž žádají neúspěšně už 13 let.

Ať vždy najdeme někoho, na koho se můžeme s důvěrou obrátit, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Schwarz
Spustit audio