Týden očima Petra Schwarze: Šachy v boxerských rukavicích a jiné absurdity

11. prosinec 2021

I když Česko naléhavě potřebuje novou vládu s parlamentní legitimitou, její nástup poněkud zadrhává. Zdravotní stav prezidenta Zemana se podle lékařského konzilia stále lepší a hlava státu se pilně věnuje svým oblíbeným politickým šachům kombinovaným s boxem, i když to je, pravda, nepřesné přirovnání v tom smyslu, že šachisté ani boxeři nemohou měnit pravidla podle momentální libosti.

Titul šachového mistra světa obhájil s přehledem a samozřejmě podle pravidel Nor Carlsen. Novou vládu už má Německo, povede ji jako kancléř sociální demokrat Scholz. Tálibán bude dodávat do Německa výrobky z marihuany – jedna německá firma hodlá do továrny na zpracování konopí v Afghánistánu investovat v přepočtu 10 miliard.

Čtěte také

Časopis Time Out vyhlásil Brno druhým nejlepším místem v Evropě, kam si zajet na krátký výlet, hladinu jezera Manitoba v Kanadě pokryly ledové koule a nejen na českých horách napadla spousta sněhu, u polské obce Lipno silničáři sekali u silnice trávu zakrytou sněhovým příkrovem, řidiči se nestačili divit.

Prezident Miloš Zeman se opět nepřímo, ale o to razantněji vymezil vůči slovům někdejšího premiéra Miloše Zemana a oficiálně odmítl jmenovat piráta Lipavského ministrem zahraničí. Před lety jako předseda vlády přitom Zeman v televizi Nova přesvědčivě vyvozoval, že na nějaké vetování ministrů nemá prezident podle ústavy právo a logicky dokládal, proč by něco takového mělo absurdní důsledky.

Advent bez nesmyslů a absurdit

Svůj nynější krok podpořil tvrzeními, o jejichž pravdivosti se dá, diplomaticky řečeno, s úspěchem pochybovat, a také tím, že Lipavského bakalářské vzdělání údajně není dostatečné, přitom doposud ke vzdělání ministrů nepřihlížel, jak ukázal třeba při Hamáčkově jmenování vicepremiérem. Je smutné, když hlavou státu je člověk, který mění názory podle toho, který se mu zrovna hodí.

Premiér Fiala hodlá o jmenování nové vlády v pondělí s prezidentem jednat a chystá se podat kompetenční žalobu k Ústavnímu soudu, její vyřízení ale bude vzhledem k zákonným lhůtám trvat přinejmenším několik měsíců a navíc i v případě, že by rozsudek nedopadl pro hlavu státu příznivě, je jeho vymahatelnost pochybná.

Čtěte také

Americký prezident Biden hovořil pomocí videokonference se svým ruským protějškem Putinem o situaci na ukrajinských hranicích, kam Moskva stahuje velké množství svých vojáků, a podle amerických tajných služeb po Novém roce hrozí ruský vpád na Ukrajinu, což Kreml popírá. Biden pohrozil v případě invaze mimořádně silnými ekonomickými sankcemi Západu. Šéfovi americké hypoteční firmy Better.com posloužila videokonference k hromadnému vyhazovu zaměstnanců – devíti stům pracovníků hlavně z USA a Indie oznámil, že kdo dostal k videokonferenci pozvání, má s okamžitou platností padáka.

Čtěte také

Rodiče patnáctiletého chlapce, který ve škole v michiganském Oxfordu nedaleko Detroitu zastřelil čtyři spolužáky a sedm zranil, čelí obžalobě z čtyřnásobného neúmyslného zabití – pistoli svému synovi koupili jako dárek k nadcházejícím Vánocům a odmítli jakkoli reagovat na odůvodněné obavy školy, že se jejich syn k něčemu podobnému chystá.

Na švýcarský trh směřuje speciální rakev futuristických tvarů, do které má zájemce o eutanázii ulehnout, počítači zodpovědět několik dotazů prokazujících psychickou způsobilost a pak si stisknutím tlačítka nechat přivodit bezbolestnou smrt bez zásahu jiného člověka, vskutku cesty „pokroku“ mohou být velice zvláštní.

Petr Schwarz, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

Maltská eurokomisařka Delliová připravila příručku „korektní“ komunikace, zaměstnance Evropské komise v ní kromě jiného nabádá, aby výraz „Vánoce“, typický jen pro jedno náboženství, nahradili výrazem „svátky“ a „křestní jméno“ nahrazovali výrazem „rodné jméno“. Po ostré kritice z mnoha stran, i od papeže Františka, hodlá Delliová příručku přepracovat. Požehnaný třetí týden adventu bez nesmyslů a absurdit přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Schwarz
Spustit audio