Týden očima Petra Schwarze: Propast, jejíž dno nevidět. A brzd se nedostává

6. srpen 2022

Abychom začali něčím pozitivním: velký lesní požár v Českém Švýcarsku se podařilo dostat pod kontrolu, byť je ještě rozhodně co hasit, covidová vlna ustupuje – a to je skoro všechno. Světové ceny ropy sice šly výrazně dolů, ale benzín a nafta v Česku zdaleka tolik nezlevnily – mnozí pumpaři si zvedli marže. Majitel sítě Tank ONO ale míní, že se cen benzínu kolem 35 korun za litr ještě někdy dočkáme, hůř prý v tomto ohledu už bylo.

Jinak masivní zdražování ještě určitě nekončí, podle prognózy rady České národní banky, která poprvé zasedala v novém složení a pod novým guvernérem, na podzim inflace skočí k 20 procentům, ale může být i hůř. Ekonomika podle odhadu centrálních bankéřů letos poroste o něco více, než se čekalo, zato příští rok mnohem pomaleji, než se ještě nedávno předpokládalo.         

Čtěte také

Bývalý premiér Babiš označil na předvolebním mítinku své odpůrce skandující protibabišovská hesla za fašisty a nacisty s tím, že jsou to voliči vládní koalice a nebezpeční lidé. Putinovské označování těch, kteří nesouhlasí s Jediným Povolaným Vládcem, za fašisty a nacisty je asi neodolatelným vzorem.

Na jiném Babišově mítinku dva policisté v civilu zadrželi ženu, která předtím jednomu z nich vlepila facku, protože do ní strkal. Jeden z dotyčných strážců zákona se pak prokazoval legitimací kriminální policie – je hezké vědět, že v Českém Krumlově je zločinnost natolik pod kontrolou, že kriminalisté mají čas dohlížet na účastníky předvolebních akcí.

Ať propastem alespoň dohlédneme na dno

A na ještě jiném Babišově mítinku hned tři stateční, leč opět neuniformovaní, policisté zaklekli na autistického žáka osmé třídy, který zřejmě pod silným vlivem Babišova projevu odnášel řečníkovi reproduktor.

Čtěte také

Policejní prezident Vondrášek byl ze záběrů zásahu znechucen, ministr vnitra Rakušan sdílel rozhořčení a zděšení veřejnosti a premiér Petr Fiala žádal vše vyšetřit – to má na starosti inspekce, která se rovněž bude zabývat otázkou, proč měl jeden z „hrdinů“, tvrdě zasahujících proti chlapci, na jiné fotce z onoho mítinku na hlavě propagační kšiltovku Babišova hnutí.

Jak uvedla Česká televize, žalobci z Vrchního státního zastupitelství vyhodnotili červnový podnět prezidenta Zemana, který vyjádřil podezření, že při jeho hospitalizaci byla spáchána sabotáž pokusem zbavit ho moci, a dospěli k závěru, že to sabotáž být nemohla.

Žalobci na Praze 6 ale mají ještě vyhodnotit další prezidentovo podezření, že jeho lékařská zpráva byla nepravdivá. Hrad podle kancléře Mynáře považuje rozhodnutí žalobců za chybné a využije všechny prostředky, jak ho zvrátit – koneckonců, nějak musí dát současná hradní osádka najevo, že se tam ještě vyskytuje, jinak už bychom o ní snad ani nevěděli.  

Čtěte také

Pět let vězení dostala za kritiku agrese na Ukrajině učitelka v ruském městě Penza, kterou si nahráli a vzápětí udali její žáci. Za pomoci dronu zabili specialisté CIA na balkóně domu v centru Kábulu šéfa al-Káidy Závahrího. Jak potvrdil místopředseda leteckých odborů, piloti ruských aerolinek mají instrukce při přistávání brzdit co nejméně, nejlépe vůbec – brzdy jsou kvůli sankcím nedostatkové.

Francouzský fyzik Klein zveřejnil na Twitteru fotografii plátku choriza na černém pozadí a označil ji za záběr hvězdy Proxima Centauri pořízený novým vesmírným teleskopem Jamese Webba – tím chtěl poukázat na šíření neověřených informacích po sítích v domnění, že na to nikdo nemůže skočit. Tisíce lidí ale začaly nadšeně fotku sdílet v přesvědčení, že je pravá, takže se Klein nakonec musel omluvit.

Petr Schwarz, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

Každý třetí Rus věří, že Slunce obíhá kolem země, a více než pětina Rusů tomu, že člověk se na Zemi potkával s dinosaury. Podvodní robot speleologů zjistil, že nejhlubší zatopená propast na světě, Hranická, je hluboká nejméně 450 metrů, ale spíš mnohem více, dál už se robot nedostal. Ať všem propastem, do kterých nyní hledíme, už brzy alespoň dohlédneme na dno, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Schwarz
Spustit audio