Týden očima Petra Schwarze: Přehlídka pštrosů aneb Jak se z toho dostat, to je ta otázka

13. listopad 2021

Pětice stran připravující novou vládu budoucího premiéra Fialy stvrdila úspěch svého jednání podpisem koaliční dohody, a o den později prezident Zeman pověřil Fialu jednáním o sestavení nové vlády, které začalo už před měsícem a podle Fialy bude už v pondělí pětikoalice domluvená na jménech všech ministrů.

O další den později a po skončení ustavující schůze nové Poslanecké sněmovny podala vláda premiéra Babiše demisi, jak jí ukládá ústava, a byla prezidentem pověřena vládnout do jmenování vlády nové – podle hradního kancléře Mynáře by hlava státu mohla Fialu jmenovat novým předsedou vlády v řádu týdnů. Možná.

Čtěte také

Světová zdravotnická organizace oznámila, že pandemie koronaviru ustupuje na celé planetě, ovšem s výjimkou Evropy, do které WHO zahrnuje i země bývalého Sovětského svazu. Ve skotském Glasgow po 14 dnech skončil program klimatické konference OSN, které se účastnili zástupci 200 zemí, 120 hlav států, a na které světoví státníci varovali před klimatickou zkázou, zatímco český premiér Babiš pohovořil o evropské zelené sebevraždě – mínil tím dohodu, kterou sám podepsal.

Jednání konference ale ještě dnes pokračují, protože se delegáti nedokázali zatím dohodnout na závěrečném dokumentu, jasné je jen to, že dopředu deklarovaných cílů, nutných k tomu, aby se oteplování alespoň udrželo pod hranicí 1,5 stupně, se dosáhnout nepodařilo.

Ať neskočíme rovnýma nohama do situace, kterou vyřešit neumíme

Po České národní bance značně zhoršila odhad vývoje české ekonomiky v příštím období i Evropská komise, Česká bankovní asociace a ministerstvo financí. Zajímavá byla výměna názorů prostřednictvím Lidovek mezi premiérem Babišem a šéfem České národní banky Rusnokem.

Čtěte také

Babiš označil zvýšení úrokových sazeb na prakticky předcovidovou úroveň, kterým se ČNB snaží brzdit nechutně rychle rostoucí inflaci, za krok „drastický, sebepoškozující a destruktivní“ a dost děsivé zdražování v Česku připsal celé světovému vývoji, Rusnok mu připomenul, že to je jen polovina pravdy, polovina inflačních tlaků má totiž domácí kořeny, trhy práce a nemovitostí jsou dlouhodobě přehřáté. To je neoddiskutovatelný fakt, a holt když se k tomu sypou peníze voličům po tunách, rychle roste inflace. Ministryně financí Schillerová pak, zřejmě nakažena virem hradního mluvčího Ovčáčka, využila web ministerstva k prezentaci osobního politického stanoviska.

Komentovat, v jakém stavu předává dosavadní vláda ekonomiku země, se jí pochopitelně nechtělo, a tak se pustila do komentování koaliční smlouvy nové vlády. Žalmy nezazněly, ale básnické ambice paní ministryně propukly plnou silou, a tak podle Schillerové volby oponou trhly a my teď sledujeme pštrosa, který sklání hlavu k důlku v písku. Jistě, sledujeme tolik pštrosů, až nám z toho brní hlava.

Čtěte také

Jediného tureckého nositele Nobelovy ceny za literaturu, slavného spisovatele Orhana Pamuka, vyšetřuje v jeho vlasti prokuratura kvůli podezření, že prý ve své poslední knize hanobí tureckou vlajku a uráží zakladatele moderního Turecka Atatürka, Pamukovi hrozí tři roky kriminálu. Základní Atatürkovou myšlenkou bylo vytvořit sekulární turecký stát, který ovšem nynější režim islamistického prezidenta Erdogana přetváří k obrazu svému, a islamisté ve snaze tento odkaz zdiskreditovat o Atatürkovi šíří zvěsti, že pocházel z židovské rodiny, která přestoupila k islámu jen naoko.

Na protest proti oznámení maltského policejního ředitelství, že bude disciplinárně trestat ve službě neoholené a neupravené policisty, vyzvaly tamní policejní odbory strážce zákona, aby nosili upravené vousy, barvili si vlasy, ale ne výraznými barvami, nenosili policejní čepici a zauvažovali nad tím, jakým lakem si případně nabarví nehty. Pařížská radnice chce za téměř 7 milionů eur koupit proslulý gay club, aby zabránila jeho případné proměně v supermarket.

Petr Schwarz, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

A v australském státě Queensland postavil záchranáře před těžký úkol klokan, který poskakoval po střechách domů – jak se nahoru dostal, je záhadou, každopádně dolů seskočit se bál. Ať se vyvarujeme toho, že skočíme rovnýma nohama do situace, kterou pak už vyřešit neumíme, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Schwarz
Spustit audio