Týden očima Petra Schwarze: Pozoruhodné příběhy z alternativních světů

8. červen 2019

„Je to útok na Českou republiku,“ prohlásil o předběžném auditu Evropské komise ohledně střetu zájmů premiér Babiš, kterého se to přímo týká, protože v tom střetu zájmů je podle auditorů on.

„Je to útok na české zemědělství,“ prohlásil o dalším auditu Evropské komise, který dorazil do Prahy tento týden, ministr zemědělství Toman, jehož jméno se prý v této zprávě explicitně nevyskytuje, ale Státní zemědělský a intervenční fond radši preventivně zastaví vyplácení dotací firmě Tomanových příbuzných, takže se ho také týká. Je pěkné, že oba pánové tak srostli se svými funkcemi, doposud byl výrokem „Stát jsem já“ slavný jen Ludvík XIV.

Petr Holub: Nejproblémovější země v Evropě

Premiér Andrej Babiš na schůzi vlády

Proběhl týden s audity Evropské komise a atmosféra v zemi se změnila, jak ji ještě podtrhla stotisícová demonstrace na Václavském náměstí. Podstatné na tom je, že změna má mezinárodní rozměr.

Podle nejvyššího státního zástupce Zemana jsou zjištění evropských auditorů závažná a mohla by zavdávat podezření na trestný čin, a proto si jeho úřad udělá vlastní analýzu této zprávy.

Podle premiéra Babiše je ale prý analyzovat zjištění auditorů více než předčasné a nejvyšší státní zástupce by měl počkat na konečný verdikt. Který mimochodem bude tak za šest až sedm měsíců, takže by možná fakt bylo do té doby dobré vědět, jestli tedy je potřeba něco vyšetřovat nebo ne.

Některá zjištění auditorů jsou ale určitě pozoruhodná, a skrývají se za nimi roztomilé příběhy. Třeba jak pardubická chemička Synthesia z agrofertí stáje žádala o dvoumilionovou dotaci na školení zaměstnanců společně s vesnickým zámečnictvím, které žádné zaměstnance nemá a navíc jeho majitel ani o žádné dotaci neví.

Ať se dokážeme vypořádat s alternativními pravdami, zloději i žraloky

To je ale podle mluvčího Agrofertu Hanzelky pochopitelné, protože od žádosti uplynuly už tři roky a školení mělo být vloni, jenže nebylo, protože ani Synthesia nenašla dost zaměstnanců, které by školila, takže vše nakonec sama zastavila.

Jan Fingerland: Konec dějin v Číně

Tisíce lidí v Hongkongu si připomněli 30. výročí potlačení demonstrace na Náměstí nebeského klidu v Pekingu

Rok 1989 vyvolává v každém jednotlivci jiné vzpomínky, a tím spíše jinak rezonuje v rozdílných zemích.

Ano, je jistě pochopitelné, že si majitel firmy bez zaměstnanců po tak dlouhé době nepamatuje, že žádal o dotaci na školení těch neexistujících zaměstnanců, a že na tom spolupracoval s velkou chemičkou, takové věci se mu jistě dějí skoro každý den. Další důkaz, že alternativní fakta existují, a nejen u nás.  

Třicet let uplynulo od krvavého masakru tisíců demonstrantů na pekingském náměstí nebeského klidu, kde tehdy čínští komunisté na studenty žádajících demokratizaci poslali tanky. Podle čínského ministra obrany Weje to byla správná politika, která stabilizovala společnost. Je tedy vskutku co se v Číně učit.

Ruská režimní média se obula do ve světě diváky i kritikou nadšeně přijatého miniseriálu Černobyl z dílny televize HBO, který označila za americkou propagandu. Prokremelsky zaměřená ruská televize NTV zatím o katastrofě této jaderné elektrárny dokončuje vážně míněný seriál, založený na konspirační teorii, že havárii nezavinil sovětský šlendrián, ale sabotáž agenta CIA.

Ondřej Konrád: Zasloužilí veteráni od Národního muzea

Okupace 1968

Překvapit to nemohlo nikoho.

Ruská státní duma bude ve středu jednat ještě o jednom přepisování dějin – podle návrhu zákona, který předkládají tamní komunisté, by sovětská agrese z roku 1968 nebyla nadále nezákonnou okupací, ale sovětskou pomocí při potlačení státního převratu v Československu a její účastníci by dostali statut válečných veteránů.

Ruský ministr zahraničí Lavrov to při návštěvě Slovenska bagatelizoval s tím, že prý jde o akci jednoho člověka a ruský postoj se nemění, podle webu ruských komunistů ale 60 účastníků kulatého stolu zástupců všech parlamentních frakcí i ministerstva zahraničí poslalo výzvu, aby poslanci zákon podpořili. Česká Poslanecká sněmovna a ministerstvo zahraničí návrh odsoudily, prezident Zeman si pozval ruského velvyslance.

A když jsme u matičky Rusi, tak tam opravdu netroškaří, nedaleko Murmansku kdosi dokázal ukrást i 56tunový 23 metrů dlouhý železniční most. Při koupání na pláži v Severní Karolíně napadl sedmnáctiletou dívku žralok a těžce ji zranil, život dívce ale zachránil její otec, který se na žraloka vrhl a ranami pěstí ho zahnal.

Petr Schwarz

Ať se dokážeme vypořádat s alternativními pravdami, zloději i žraloky, přeje posluchačům  Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Schwarz
Spustit audio